ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δάνεια ΑΤΕ: Τι ισχύει με τη νέα ρύθμιση για τους αγρότες

13:40 - 24 Ιαν 2014 | Οικονομία
Δάνεια ΑΤΕ: Τι ισχύει με τη νέα ρύθμιση για τους αγρότες
Ως προσπάθεια να μη χάσουν αγροτικές περιουσίες οι δανειολήπτες της Αγροτικής Τράπεζας εκλαμβάνεται η τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή για τα δάνεια της ΑΤΕ.
Στο φόντο των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο, των εκκαθαρίσεων των κόκκινων δανείων η τροπολογία αυτή έχει στόχο να κρατήσει στη ζωή όσους προσπαθούν έστω με δυσκολία να εξυπηρετήσουν δάνεια.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις αυτές:
 Το ληξιπρόθεσμο και απαιτητό ποσό των δανείων αυτών μπορεί να εξοφλείται από τους αγρότες εφάπαξ ή τμηματικά κατόπιν ενημέρωσης του εκκαθαριστή της ΑΤΕ.
 Το ύψος των τόκων υπερημερίας κάθε είδους προσαυξήσεων θα καθορίζεται από την εκκαθάριση ανάλογα με τον χρόνο αποπληρωμής. Σε κάθε περίπτωση όμως το ύψος του συνόλου των καταβληθέντων ποσών, όσων δηλαδή έχουν καταβληθεί και όσων θα καταβληθούν εφεξής, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το 120% του κεφαλαίου των δανείων εφόσον το σύνολο των πάσης φύσεως απαιτήσεων της Τράπεζας, οι οποίες απορρέουν από το δάνειο, δεν υπερβαίνει το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου. Επίσης περιορίζεται στο διπλάσιο του ληφθέντος κεφαλαίου του δανείου αν το σύνολο των καταβληθέντων ποσών είναι ανώτερο του διπλάσιου του κεφαλαίου. Ο ανώτερος χρόνος αποπληρωμής των δανείων είναι για την πρώτη περίπτωση πέντε χρόνια, ενώ για τη δεύτερη προσδιορίζεται στα επτά.
 
Σε περίπτωση μη καταβολής εμπροθέσμως δύο συνεχών δόσεων από τις συμφωνηθείσες, το ανεξόφλητο ποσό του δανείου μετατρέπεται σε νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο διάρκειας από 5 έως 10 έτη με επιτόκιο 3%. Η ακριβής διάρκεια του νέου δανείου καθορίζεται από τον εκκαθαριστή βάσει του ύψους της οφειλής και της εκτιμώμενης μισθωτικής αξίας του αγροτικού ακινήτου.
 
Εφόσον το αγροτικό ακίνητο δεν αποτελεί πρώτη κατοικία ή και κύρια αποθήκη αγροτοεφοδίων του αγρότη φυσικού προσώπου ή και κύρια παραγωγική εγκατάσταση στη σύμβαση του δανείου, η τράπεζα δικαιούται να εκμισθώνει το αγροτικό αυτό ακίνητο και να εκχωρεί το μίσθωμα του ακινήτου σε αυτή μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του δανείου. Η εξόφληση του νέου δανείου γίνεται από τα μισθώματα που θα εισπραχθούν από την εκμίσθωση του αγροτικού ακινήτου, τη δε διαδικασία εκμίσθωσης αναλαμβάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.