ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολύ...ελάχιστες οι δαπάνες διαβίωσης - 1.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια

13:09 - 30 Ιαν 2014 | Οικονομία
Πολύ...ελάχιστες οι δαπάνες διαβίωσης - 1.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια
Πολύ χαμηλά τίθεται ο πήχης των «ελάχιστων δαπανών διαβίωσης» για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια με βάση το λεγόμενο ιρλανδικό μοντέλο, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάσχεση, σύμφωνα με το Έθνος, Ενδεικτικά, τετραμελής οικογένεια θα ζει με…1.000 ευρώ προκειμένου να αποπληρώσει το δάνειο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό προβλέπει ο τελευταίος νόμος που «πάγωσε» τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για το 2014 αλλά μόνο για τη χρονιά αυτή.

Το ζήτημα των ελάχιστων δαπανών διαβίωσης είναι το πιο κρίσιμο για τη ρύθμιση και μαζί με τον ορισμό της έννοιας του συνεργάσιμου δανειολήπτη είναι τα πρώτα που πρέπει να καθοριστούν.

Είναι το χρηματικό ποσό που θεωρείται απαραίτητο για την διαβίωση του οφειλέτη και της οικογένειάς τους – τα βασικά έξοδα -. Το επιπλέον ποσό θα πηγαίνει στο δάνειο.

Το Έθνος αναφέρει ότι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Ανάπτυξης και της ΕΛΣΤΑΤ έχουν ετοιμάσει παραδείγματα νοικοκυριών με τις μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης.

Το μέσο κόστος για μια τετραμελή οικογένεια είναι στην περιοχή των 1.000 ευρώ. Στα έξοδα περιλαμβάνονται η διατροφή, η ένδυση, η στέγαση, η μόρφωση των παιδιών, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ.

Έτσι οι τράπεζες, έχοντας τις κατηγορίες των νοικοκυριών (μονομελή, ζευγάρια, τετραμελή κ.ο.κ.) θα εξετάζουν, κατά περίπτωση, το αίτημα. Θα αφαιρούν από το εισόδημα τις δαπάνες και το ποσό που θα περισσεύει θα πηγαίνει για την πληρωμή των δανείων. Οι δόσεις θα είναι μικρότερες και η διάρκεια αποπληρωμής θα επιμηκύνεται.

Πηγή: Έθνος
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.