ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΟΒΕ: Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος

11:50 - 26 Οκτ 2006 | Οικονομία
Εντονη άνοδο σημείωσε το Σεπτέμβριο ο ελληνικός δείκτης οικονομικού κλίματος, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ΙΟΒΕ, ο δείκτης έφτασε στις 109,5 μονάδες, που είναι η υψηλότερη τιμή του από το Μάιο του 2004.

Σε σύγκριση με την εξέλιξη του αντίστοιχου δείκτη στην ΕΕ-25, ο οποίος επίσης παρουσιάζει άνοδο, η βελτίωση του ελληνικού δείκτη ήταν ταχύτερη και η τιμή του προσεγγίζει τον δείκτη οικονομικού κλίματος της ΕΕ-25. Η σύγκλιση άρχισε τον Μάιο του 2005 και συνεχίσθηκε με σταδιακή μείωση της απόκλισης όλους τους επόμενους μήνες. Έτσι, το Σεπτέμβριο η τιμή του ελληνικού δείκτη υπολείπεται μόνο κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα του ευρωπαϊκού, ενώ ένα χρόνο πριν (Σεπτέμβριος 2005) η διαφορά υπερέβαινε τις 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Η βελτίωση του Σεπτεμβρίου οφείλεται στις θετικότερες εκτιμήσεις και προοπτικές σε όλους τους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ οριακά μόνο βελτιώνεται ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών.

Βιομηχανία: Ευνοϊκότερες εκτιμήσεις για τη ζήτηση

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία εκτιμάται ότι αυξήθηκε ελαφρά τον Αύγουστο, ύστερα από υποχώρηση τον Ιούλιο. Η ανοδική τάση επιβεβαιώνεται με σαφήνεια το Σεπτέμβριο, όταν ο δείκτης προσεγγίζει τις 107,9 μονάδες που είναι η υψηλότερη τιμή των τελευταίων 30 μηνών. Η βελτίωση οφείλεται πρωτίστως στη ρευστοποίηση των αποθεμάτων, ενώ θετική ήταν η συμβολή και των ευνοϊκότερων εκτιμήσεων για το επίπεδο παραγγελιών.

Κατασκευές: Ισχυροποίηση των θετικών προσδοκιών

Το Σεπτέμβριο συνεχίσθηκε, με μεγαλύτερη ένταση, η βελτίωση του κλίματος στις Κατασκευές. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών διατηρεί την ανοδική πορεία που ακολουθεί -με μικρές διακυμάνσεις- από τα μέσα του 2005 και φτάνει τις 132,4 μονάδες, την υψηλότερη τιμή των τελευταίων ετών. Η άνοδος του δείκτη αποδίδεται στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το πρόγραμμα εργασιών τους και στις αισιόδοξες προβλέψεις τους για την εξέλιξη της απασχόλησης.

Λιανικό εμπόριο: Προβλέψεις ανόδου των πωλήσεων

Στον τομέα του Λιανικού Εμπορίου οι θετικότερες προσδοκίες για αύξηση των πωλήσεων τους προσεχείς μήνες και η ρευστοποίηση των αποθεμάτων οδήγησαν σε άνοδο του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις 126 μονάδες. Ειδικότερα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι οι πωλήσεις την τρέχουσα περίοδο αυξήθηκαν παραμένει υψηλό, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί με μεγαλύτερη ένταση τους προσεχείς μήνες. Οι θετικότερες προσδοκίες για τόνωση της ζήτησης, σε συνδυασμό με την ρευστοποίηση των αποθεμάτων δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για αύξηση των παραγγελιών προς τους προμηθευτές. Τέλος, ενισχύονται οι προβλέψεις για αύξηση του αριθμού των εργαζομένων τους προσεχείς μήνες.

Υπηρεσίες: Σχετική στασιμότητα του κλίματος

Τους δυο τελευταίους μήνες (Αύγουστο-Σεπτέμβριο) ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες διατηρήθηκε αμετάβλητος σε επίπεδο ελαφρώς χαμηλότερο από εκείνο του Ιουλίου. Σε σχέση όμως με τις αρχές του χρόνου ο δείκτηςκινείται σε υψηλότερα επίπεδα.

Σε χαμηλά επίπεδα η καταναλωτική εμπιστοσύνη, παρά την οριακή βελτίωση

Το Σεπτέμβριο ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών βελτιώνεται οριακά έναντι του Αυγούστου και κινείται στα χαμηλά επίπεδα του Ιουλίου, καθώς περιορίζονται οι αρνητικές τάσεις. Η βελτίωση του δείκτη οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των αρνητικών προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και δευτερευόντως στις λιγότερο αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Αντίθετα, οι προβλέψεις των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας είναι τον μήνα αυτό εντονότερα αρνητικές.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώνεται, ενώ η διαφορά θετικών αρνητικών απαντήσεων αν και παραμένει έντονα αρνητική διαμορφώνεται σε -18 έναντι -22 τον Αύγουστο και -19 τον Ιούλιο.

Οι προσδοκίες των νοικοκυριών για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση εμφανίζονται οριακά βελτιωμένες με τη σχετική διαφορά θετικών - αρνητικών απαντήσεων να προσεγγίζει το -26 έναντι -27 τον προηγούμενο μήνα και -27 τον Ιούλιο.

Οι προθέσε

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.