ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μ. Μασουράκης (Alpha Bank): "Θα καθυστερήσει πολύ η απορρόφηση της ανεργίας- Εφικτή η ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του '14- Νεκρή η αγορά ακινήτων"

01:02 - 04 Φεβ 2014 | Οικονομία
Μ. Μασουράκης (Alpha Bank): "Θα καθυστερήσει πολύ η απορρόφηση της ανεργίας- Εφικτή η ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του '14- Νεκρή η αγορά ακινήτων"
Να προσγειώσει στην πραγματικότητα τους "αιθεροβάμονες" επιχείρησε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αναλύσεων του ομίλου της Alpha Bank, τονίζοντας ότι μπορεί να είναι εφικτό η ελληνική οικονομία να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης ακόμη και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά η υψηλή ανεργία "δε θα απορροφηθεί τόσο εύκολα όσο νομίζουμε", όπως είπε χαρακτηριστικά

Συγκεκριμένα, ο κ. Μ. Μασουράκης, μιλώντας στο συνέδριο Global Capital Forum, επισήμανε ότι η απορρόφηση της υψηλής ανεργίας θα καθυστερήσει πολύ.

 

"Το ότι φθάσαμε σε επίπεδα αυτή την στιγμή άνω του 27% δείχνει μεν ότι έχει απελευθερωθεί η αγορά κι ότι πλέον οι επιχειρήσεις διαχειρίζονται καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό τους, ωστόσο η όποια αύξηση της απασχόλησης αυτή την στιγμή θα είναι σε ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας και σε επιχειρήσεις που παράγουν κέρδη. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο χαμηλότερο σημείο της ύφεσης και βλέπουμε τις προοπτικές της ανάκαμψης, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας θα διαμορφωθεί στο 1% το 2014.  Μάλιστα ρυθμός ανάπτυξης είναι εφικτό να υπάρξει ακόμη και από το πρώτο τρίμηνο του 2014", είπε χαρακτηριστικά.

ana040214

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2015 θα είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία θα υπάρξει θετικός ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς την οικονομία, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2014 θα είναι και η περίοδος κατά την οποία θα υπάρξει, κατά τις εκτιμήσεις, θετική ροή προς τις επιχειρήσεις σε επίπεδο δανεισμού. Το ίδιο διάστημα θα φθάσουν στο ανώτατο επίπεδο και οι καθυστερήσεις των δανείων.

 

Ο κ. Μασουράκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους κλάδους του Τουρισμού και της Ναυτιλίας, με ετήσια έσοδα ανά κλάδο από 12- 13 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας, ειδικά για τη ναυτιλία το αρνητικό γεγονός ότι "υπάρχουν ακόμη θέματα αβεβαιότητας και έλλειψης εμπιστοσύνης στην αγορά και για το λόγο αυτό δεν επιστρέφονται ακόμη στην Ελλάδα κεφάλαια"..

Στα θετικά στοιχεία ο κ. επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Αναλύσεων της Alpha Bank ανέφερε ότι από το Νοέμβριο του 2013 ήδη είναι εμφανή τα σημάδια βελτίωσης "ακόμη και στον κλάδο της κατανάλωσης".

Έντονη κριτική για τη φορολογία ακινήτων

"Νεκρή" χαρακτήρισε την αγορά ακινήτων ο κ. Μιχάλης Μασουράκης. Όπως ανέφερε το 2007 40.000 νέες κατοικίες διατίθεντο προς πώληση στην αγορά κάθε τρίμηνο, ενώ το 2013 ο αριθμός αυτός μειώθηκε στις μόλις 4.000.

agora040214

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις που αφορούν στις κατασκευές, το 2007 αυτές έφθαναν τα 33 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ πλέον δεν ξεπερνούν τα 9 δισεκατομμύρια. Περισσότεροι από 360.000 εργαζόμενοι απασχολούνταν στις κατασκευές το 2006, ενώ ο αριθμός τους σήμερα έχει υποχωρήσει σε κάτω από 200.000 και τα εισοδήματα που παράγονται από τον κατασκευαστικό κλάδο έχουν μειωθεί στα 3 με τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ από 16 δισεκατομμύρια το 2006.

 

Ο κ. Μασουράκης άσκησε έντονη κριτική και για την υψηλή φορολογία στα ακίνητα που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζοντας αφενός απαραίτητα τα έσοδα από τη φορολογία ακινήτων, τονίζοντας αφετέρου ότι ο επαναλαμβανόμενος φόρος στο real estate, δηλαδή ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας και ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων έχει αυξηθεί μέσα στην κρίση από το 0,2% του ΑΕΠ στο 1,2% του ΑΕΠ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.