ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ. Οικονομικών: Παζάρι με την Ελβετία για τις καταθέσεις των Ελλήνων

11:53 - 04 Φεβ 2014 | Οικονομία
Το ζήτημα της φορολόγησης των καταθέσεων ελλήνων καταθετών στην Ελβετία θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας την Τρίτη στις 12.00, με την υπουργό Οικονομικών της Ελβετίας Εβελιν Βιντμερ Σλουμπφ.

Η συνάντηση γίνεται σε συνέχεια της επίσκεψης του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη, που την προηγούμενη εβδομάδα ταξίδεψε στη Βέρνη, όπου συναντήθηκε με τον ελβετό ομόλογό του κ. Ζακς ντε Βατεβίλ προκειμένου να λυθούν ορισμένα ζητήματα για να υπάρξει το επόμενο διάστημα συμφωνία για το θέμα των καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Στουρνάρας συναντά την κυρία Σλουμπφ όχι μόνο με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας αλλά και με τη θεσμική ιδιότητα του προεδρεύντα υπουργού του Eco/Fin.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο οικονομολόγος, καθηγητής της LSE, Γκάμπριελ Ζούκμαν προσδιόρισε σε 60 δισ. ευρώ τις καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στην Ελβετία εκτιμώντας ότι κρύβονται πίσω από εικονικές εταιρείες, τραστ και ιδρύματα.
Σύμφωνα με το Βήμα, με βάση την κυοφορούμενη συμφωνία, οι αδήλωτες καταθέσεις που διατηρούν Ελληνες στις ελβετικές τράπεζες αναμένεται να φορολογηθούν με ποσοστό κοντά στο 30%, εφόσον ο δικαιούχος δεν δεχθεί να δοθούν τα στοιχεία του στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και ζητήσει να εξακολουθήσει να παραμένει «ανώνυμος».
Ο κάτοχος των αποταμιεύσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων μπορεί να αποφύγει την πληρωμή του φόρου εφόσον εξουσιοδοτήσει ρητά το ελβετικό πιστωτικό ίδρυμα να γνωστοποιήσει τα σχετικά με αυτόν στοιχεία στη χώρα κατοικίας του.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα από τις καταθέσεις που διατηρούν Ελληνες στην Ελβετία κατά 4-6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Τραπεζών οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία ανέρχονται σε περίπου 32 δισ. ευρώ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.