ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 3 τρισ. ευρώ η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στις αναδυόμενες αγορές

15:05 - 04 Φεβ 2014 | Οικονομία
Στα 3 τρισ. δολάρια τοποθετείται η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στις αναδυόμενες αγορές, τετραπλάσιας από αυτήν των αμερικάνικων, και βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο στο ενδεχόμενο ενίσχυσης της αναταραχής σε χώρες όπως η Τουρκία, η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική.

 

Ο κίνδυνος είναι πιο μεγάλος για έξι ευρωπαϊκές τράπεζες, την BBVA , την Erste Bank , την HSBC, την Santander, την Standard Chartered και την UniCredit, σύμφωνα με τους αναλυτές .


Η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Η BBVA και η UniCredit έχουν μεγάλη έκθεση στην Τουρκία, η Santander είναι πιο εκτεθειμένη στη Βραζιλία, ενώ η Standard Chartered και η HSBC επηρεάζονται από τα προβλήματα στην Ινδία και την Ινδονησία. Η Barclays, είναι περισσότερο εκτεθειμένη στον Νότιο Αφρική, σύμφωνα με τους αναλυτές .

 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι ένα άλμα των επιτοκίων θα προκαλέσει αδυναμία εξόφλησης των δανείων, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, καθώς συνήθως ένα πιστωτικό σοκ ακολουθεί ή αντικαθιστά ένα νομισματικό σοκ, όπως συνέβη στην Αργεντινή το 1999-2002.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν 3,4 τρισ. δολάρια δανείων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, στα τέλη του Σεπτεμβρίου,

Οι βρετανικές τράπεζες είχαν 518 δισ. δολάρια έκθεση στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, οι ισπανικές τράπεζες 475 δισ. δολάρια στη Λατινική Αμερική, και οι τράπεζες στη Γαλλία και την Ιταλία, είχαν από 200 δισεκατομμύρια δολάρια έκθεση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης.

Μεταξύ των πιο εκτεθειμένων τραπεζών είναι η Standard Chartered η οποία πραγματοποιεί περισσότερο από το 90% των κερδών της από την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ενώ η BBVA είχε 41 δισ. ευρώ έκθεση στο Μεξικό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.