ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεσηκώθηκαν οι μικρομέτοχοι της Lietuvos Dujos εναντίον της Gazprom -που είναι μέτοχος- για τις υψηλές χρεώσεις αερίου στη Λιθουανία

13:08 - 05 Φεβ 2014 | Οικονομία
Ο Λιθουανός υπουργός Ενέργειας, δήλωσε στις 30 Γενάρη πως οι μέτοχοι της εταιρείας φυσικού αερίου Lietuvos Dujos, αποφάσισαν να κινητοποιήσουν τη διοίκηση ενάντια στη ρωσική μονοπωλειακή εταιρεία Gazprom, προκειμένου να χαμηλώσει τις εξωφρενικά υψηλές τιμές.

 

"Η Gazprom προμήθευε την Lietuvos Dujos με φυσικό αέριο σε τιμές κατά πολύ υψηλότερες από αντίστοιχες στις αγορές της Λετονίας, Εστονίας και Γερμανίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα επώδυνο για την οικονομία μας ενώ η κατανάλωση αερίου μειώνεται διαρκώς", δήλωσε ο υπουργός. Η απόφαση για την ανάληψη μίας τέτοιας πρωτοβουλίας, πάρθηκε από τη λιθουανική κυβέρνηση που κατέχει το 17,7% της Lietuvos Dujos. Μερίδιο κατέχουν επίσης η γερμανική εταιρεία E.ON με 38.9% και η Gazprom, με 37.1%.

Οι νομικές ενέργειες της εταιρείας έχουν ήδη αρχίσει, ενώ μεταξύ άλλων δηλώσεων, η δοιήκηση σε ανακοίνωση της τονίζει ότι "οι δικαστικές ενέργειες θα σταματήσουν μόνο αν η εταιρεία πετύχει κάποιον φιλικό διακανονισμό με την Gazprom, ο οποίος θα εγκριθεί από το συμβούλιο".

 

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του NewEurope, η Ελλάδα επίσης αναζητά χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου - έχει όμως αποφύγει να συγκρουστεί με την Gazprom, εξαιτίας της ογκώδους νομικής διαδικασίας που απαιτείται. Η ρωσική εταιρεία και η Ελληνική ΔΕΠΑ αρκούνται προσωρινά στο να συζητούν για το κόστος του φυσικού αερίου.

 

"Μέχρι τώρα η Gazprom φαίνεται να έχει συμβιβαστεί μόνο με εκείνους τους αγοραστές που διαθέτουν πραγματικές εναλλακτικές στο ρωσικό αέριο", επισημαίνει ο Julian Lee, ενεργειακός αναλυτής στο  Global Energy Studies του λονδίνου. "Τόσο η Ελλάδα όσο και η

Λιθουανία διαθέτουν την προοπτική διαφορετικών λύσεων, είτε με τη μορφή του αγωγού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, είτε με το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ωστόσο ο διαγωνισμός δεν είναι αρκετά ισχυρός προκειμένου η Gazprom να προβεί σε παραχωρήσεις.

Στις Βρυξέλλες ,ο πρωθυπουργος Αντώνης Σαμαράς έφερε στο επίκεντρο της ατζέντας των θεμάτων, την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου στη διμερή συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους των ΔΕΠΑ να απορρίπτουν οποιαδήποτε τιμή άνω των 400$ άνα 1000 κυβικά μέτρα. Ο Σαμαράς συμφώνησε πως η Ελλάδα δε μπορεί να πληρώνει τιμές φυσικού αερίου, αυξημένες κατά 30% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. "Η χώρα μου βγαίνει σταδιακά από μία 6ετή παρατεταμένη ύφεση και οι χαμηλές τιμές από τη Ρωσία είναι πολύ σημαντικές γαι την οικονομία μας."

 

Την προηγούμενη χρονιά η Gazprom, απέσυρε μία προσφορά για τη ΔΕΠΑ την τελευταία στιγμή. Ο λόγος σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις φαίνεται να ήταν οι "οδηγίες" της Κομισιόν αναφορικά με την πώληση, που θα έδιναν στην Gazprom ισχυρή ώθηση στην ενεργειακή αγορά του ευρύτερου μεσογειακού χάρτη.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:17 - 05 Φεβ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.