ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: Πονοκέφαλος με κωδικό «Χάρης Θεοχάρης» εν όψει εκλογών

16:33 - 05 Φεβ 2014 | Οικονομία
Μαξίμου: Πονοκέφαλος με κωδικό «Χάρης Θεοχάρης» εν όψει εκλογών
Αγώνα δρόμου εν όψει εκλογών κάνει το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να διορθώσει προβληματικές ρυθμίσεις φορολογικού χαρακτήρα, που έχουν πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις. Στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, παρά και τις ενστάσεις του Χάρη Θεοχάρη να προχωρήσει σε μείωση των υπέρογκων προστίμων για την καθυστέρηση στην υποβολή δήλωσης για το ΦΠΑ και να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης των υπεραξιών κατά τη μεταβίβαση των ακινήτων.


 

Ωστόσο ο Γ.Γ. δημοσίων Εσόδων φέρεται να είναι αρνητικός σε σειρά αλλαγών, κάτι που έπσευσε ο ΣΥΡΙΖΑ να το αναδείξει μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του, αποτελούμενη από τον βουλευτή κ. Δημήτρη Γελαλή και τον λογιστή – φοροτεχνικό κ. Βαγγέλη Καραγρηγορίου. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση της αξιωματικής  αντιπολίτευσης ο κ. Θεοχάρης είναι αρνητικός στην παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων των αγροτών που εντάσσονται σε καθεστώς τήρησης βιβλίων, αλλά και στην ταύτιση των προθεσμιών υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων με τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ.
 
Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται πως ζητήθηκε από τον κ. Θεοχάρη να παραταθεί εκ νέου η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων των αγροτών που εντάσσονται σε καθεστώς τήρησης βιβλίων καθώς και να αυξηθεί το ύψος των ορίων ένταξής τους στο καθεστώς, αλλά το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό.
 
Ακόμη, σε ότι αφορά τις μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων, προτάθηκε να υποβάλλονται με προθεσμίες υποβολής τουλάχιστον ίδιες με τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ - δηλαδή για επιχειρήσεις με απλογραφικό σύστημα ανά τρίμηνο- , αλλά και να δίνεται περίοδος χάριτος για τυχόν διορθώσεις μετά την υποβολή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα ο κ. Θεοχάρης ήταν αρνητικός.
 
Για το θέμα των φορολογικών προστίμων ο κ. Θεοχάρης φέρεται να δήλωσε ότι το ζήτημα της φορολογικής συμμόρφωσης είναι μεγάλης βαρύτητας για την Κυβέρνηση και πως θα συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση. Ξεκαθάρισε πάντως πως αρμόδιος για το θέμα των προστίμων είναι ο … υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης και πως οι όποιες αποφάσεις για αλλαγή αυτών θα πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα.
 

Εκκρεμεί ακόμα η εγκύκλιος για το φόρο υπεραξίας

Στο πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας από μεταβιβάσεις ακινήτων ο κ. Θεοχάρης  διαβεβαίωσε ότι είναι υπόθεση ημερών να λυθεί το θέμα με την έκδοση διευκρινιστικής απόφασης, ενώ για το πρόβλημα σε σχέση με «χαράτσι» της ΔΕΗ του 2012 που προέκυψε τις τελευταίες μέρες ανέφερε ότι το υπουργείο δεν γνωρίζει όλους τους συνιδιοκτήτες των ακινήτων και για αυτό το βεβαιώνει σε αυτόν που μπορεί να εντοπίσει.
 

Συζήτηση Σαμαρά – Βενιζέλου για τα φορολογικά

Το ζήτημα των βελτιώσεων σε διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας, είτε αυτές αφορούν τα υψηλά πρόστιμα για το ΦΠΑ είτε για το ζήτημα των βιβλίων των αγροτών, όπου καταγράφεται αβελτηρία των κρατικών μηχανισμών αλλά και αντιδράσεις βουλευτών, είτε το ζήτημα του φόρου υπεραξίας των ακινήτων, φαίνεται ότι συζητήθηκε και μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου τα τελευταία δύο 24ωρα, με τους δύο άνδρες να συμφωνούν στην ανάγκη αποτροπής κινήσεων πυ θα μπορούσαν να θεωρηθούν πρόκληση προς σημαντικά τμήματα της κοινωνίας. 
 
Για τις συγκεκριμένες αλλαγές πιέζει το ΠΑΣΟΚ καθώς χθες η Χαριλάου Τρικούπη ζήτησε επείγουσα συνάντηση εκπροσώπων της με τον υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, παρουσία και του γγ Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να επανεξεταστούν και συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τους αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε "αναβρασμό". 
 
Κατά τη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα η Χαριλάου Τρικούπη προανήγγειλε ότι θα ζητήσει να αυξηθεί το εισοδηματικό όριο που έχει τεθεί για τη φορολόγηση των αγροτών, αλλά και να αλλάξει η διάταξη που προβλέπει την υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες σε μηνιαία βάση.
Γ.Α.
Τελευταία τροποποίηση στις 16:55 - 05 Φεβ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.