ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προβόπουλος: Να γιατί η Ελληνική οικονομία παίρνει μπροστά

15:29 - 07 Φεβ 2014 | Οικονομία
Προβόπουλος: Να γιατί η Ελληνική οικονομία παίρνει μπροστά
Τι είπε από το Λονδίνο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Πρόλαβε τις ανακοινώσεις του κ. Ι. Στουρνάρα;

Την άποψη πως οι θυσίες των Ελλήνων αποδίδουν καρπούς και ότι η επαναφορά της Ελλάδας στην ανάπτυξη είναι καθ’ οδόν εξέφρασε σήμερα, Παρασκευή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος Προβόπουλος σε διάλεξη που παραχώρησε στο Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων (OMFIF) στο Λονδίνο.

Ο κ. Προβόπουλος εστίασε στην «τεράστια» αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και στα μέτρα που έλαβε η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διαφυλάξει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, τόσο στο σκέλος της διαφύλαξης της  ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, όσο και στο σκέλος της αποκατάστασης της κεφαλαιακής επάρκειας.

 

Ο ίδιος τόνισε πως η δεύτερη φάση της στρατηγικής της Κεντρικής Τράπεζας περιλαμβάνει την υιοθέτηση ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου λειτουργίας των τραπεζών, που θα επιτρέπει να αποπληρώσουν τις κρατικές ενισχύσεις και να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

 

Όπως υπογράμμισε, αφού απέκτησαν τα υγιή χαρτοφυλάκια όσων ιδρυμάτων εξυγιάνθηκαν ή συγχωνεύθηκαν, οι τράπεζες αξιοποιούν τώρα συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, εξαλείφοντας έτσι περαιτέρω το πλεονάζον δυναμικό και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους.

Ακόμη, τόνισε πως τα πιστωτικά ιδρύματα στρέφουν εκ νέου την προσοχή τους στις κύριες δραστηριότητές τους, εκποιώντας στοιχεία ενεργητικού που δεν συνδέονται με την κύρια δραστηριότητά τους.

 

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε και στον σχεδιαζόμενο κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών με τους δανειολήπτες που θα ισχύσει από το 2015, με στόχο τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής αποπληρωμής των καθυστερούμενων δανείων και τη χαλάρωση των πιέσεων στους δανειολήπτες που επί του παρόντος αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

 

«Στόχος του κώδικα αυτού είναι, πρώτον, να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή αποπληρωμή των μη εξυπηρετούμενων δανείων και, δεύτερον, να μειώσει την πίεση που ασκείται στους δανειολήπτες εκείνους που επί του παρόντος έχουν μειωμένη ικανότητα αποπληρωμής των χρεών τους», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η βελτίωση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, αποδεσμεύοντας πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομίας.

 

«Το Grecovery- είναι καθ’ οδόν»

Συνοψίζοντας τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ανάκτηση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας ο κ. Προβόπουλος, τόνισε πως από την κορύφωση της κρίσης στα μέσα του 2012 έως και σήμερα έχουν επέλθει οι εξής μεταβολές:

  • Οι διαφορές αποδόσεων έναντι του 10ετούς γερμανικού ομολόγου έχουν μειωθεί περίπου κατά 1.800 μονάδες βάσης, στις 700 μονάδες βάσης περίπου.
  • Οι δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχουν αυξηθεί κατά 85% περίπου.
  • Οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 9%.
  • Η εξάρτηση των τραπεζών από τη χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα έχει μειωθεί κατά 50% περίπου.
  • Οι δείκτες οικονομικού κλίματος έφθασαν πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας.
  • Τα δίδυμα ελλείμματα έχουν μετατραπεί σε δίδυμα πλεονάσματα.
  • Τα πρόσφατα στοιχεία του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στον τομέα της μεταποίησης για τον Ιανουάριο του 2014 δείχνουν επέκταση για πρώτη φορά μετά από 53 μήνες.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας  υπογράμμισε ότι το 2014 θα είναι το έτος που η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης πεποίθηση που τεκμηρίωσε βασιζόμενος στη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στην ανταγωνιστικότητα, συμπεριλαμβανομένων των επιδράσεων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των αγορών εργασίας και προϊόντων, στην προσδοκώμενη βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων, αλλά και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης, η οποία όπως υπογράμμισε θα στηρίξει την αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.