ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Χαν: "Η Ελλάδα, μοναδικό κράτος στην Ευρώπη με πρωτογενές πλεόνασμα"

18:41 - 07 Φεβ 2014 | Οικονομία
Γ. Χαν: "Η Ελλάδα, μοναδικό κράτος στην Ευρώπη με πρωτογενές πλεόνασμα"
Το εγκώμιο της Ελλάδας έπλεξε ο κοινοτικός επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα. Ο κ. Χαν, ο οποίος μετείχε σε διευρυμένη συνάντηση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, προσδιόρισε την ανάγκη προσανατολισμού της νέας προγραμματικής περιόδου στις ιδιωτικές επενδύσεις...

Πιο αναλυτικά, ο κοινοτικός επίτροπος στάθηκε ιδιαίτερα στο πρωτογενές πλεόνασμα καθώς υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος στην Ευρώπη με πρωτογενές πλεόνασμα εδώ και κάτι χρόνια", ωστόσο  τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη για συνέχιση των προσπαθειών σε εθνικό επίπεδο.
Ο ίδιος αναγνώρισε τις προσπάθειες που γίνονται ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στον τομέα της απορρόφησης πόρων, σημείωσε πάντως, ενώπιον των δημάρχων και βουλευτών που μετείχαν στη συνάντηση, ότι "δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ", τονίζοντας ότι αυτά τα έργα θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το 2015.

pleonasma070214

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Χάν σημείωσε ότι αλλάζει η πρακτική σε ό,τι αφορά την ένταξη έργων στα κοινοτικά προγράμματα και τόνισε με σαφήνεια ότι "κάθε έργο θα πρέπει να εξυπηρετεί τις βασικές αρχές που έχουν τεθεί". Ανάμεσα σε αυτά που θα προωθηθούν είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, του μετάλλου και της εξόρυξης προβλέποντας ότι "η Ελλάδα στο τέλος της κρίσης θα βγει πιο ισχυρή ακόμη και από άλλα κράτη της Ευρώπης".

 

Ο κοινοτικός επίτροπος απέφυγε κάθε δέσμευση για τη φιλοσοφία του νέου προγράμματος και μάλιστα, παρά τη επιμονή των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης για ενίσχυση των προγραμμάτων που έχουν σχέση με τις υποδομές με επιπλέον πόρους καθώς και για το ενδεχόμενο να υπάρξουν "έργα- γέφυρες" πέραν του προϋπολογισμού, κράτησε σαφείς αποστάσεις επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για ετοιμότητα με προσανατολισμό στις ιδιωτικές επενδύσεις. Την ίδια στιγμή εκτίμησε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα περιβαλλοντικά θέματα στη βιομηχανική περιοχή σε Οινόφυτα-Σχηματάρι. Πρόκειται για περιβαλλοντικά θέματα τα οποία σχετίζονται με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Ασωπό.

Σταϊκούρα: "Στόχος παραμένει η επιστροφή σε τροχιά ανάκαμψης"

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο σύντομο χαιρετισμό του, στάθηκε ιδιαίτερα στην κυβερνητική προσπάθεια για την απορρόφηση πόρων τονίζοντας ότι "τους τελευταίους 18 μήνες αξιοποιήθηκαν σχεδόν όσα είχαν επενδυθεί τα προηγούμενα 3,5 χρόνια". Σε σχέση με τη νέα προγραμματική περίοδο, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι "στόχος παραμένει η επιστροφή της Ελλάδας σε τροχιά ανάκαμψης και διατήρηση μιας ανάπτυξης με στροφή στην ανταγωνιστικότητα στην εξωστρέφεια και στις επενδύσεις".

staik070214

Έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο γεγονός ότι αυξάνεται το τμήμα του προγράμματος που θα διαχειριστούν οι Περιφέρειες, αφού από 22% στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο ανήλθε σε 35% χαρακτηρίζοντας αυτή την εξέλιξη ως πρόκληση για τις περιφέρειες.

 

Μιλώντας για την διαμορφωμένη κατάσταση στη Στερεά Ελλάδα έκανε λόγο για στατιστικές αποκλίσεις "καθώς στην περιφέρεια υφίστανται ανισότητες και παρατηρούνται υστερήσεις που έχουν σχέση με την κατηγορία που τοποθετείται λόγω ΑΕΠ με συνέπεια να έχει μειωμένους πόρους" όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Ο ίδιος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει αυτό το θέμα "προκειμένου να προσεγγίσει την πραγματική κατάσταση με πιο ορθολογικό τρόπο", όπως είπε.

 

Σε ό,τι αφορά την συνολική οικονομική κατάσταση της αγοράς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι "δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για τη λήξη της παρατεταμένης ύφεσης το 2014", κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε πρωτόγνωρες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας.

 

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε τους διαρθρωτικούς πόρους ως "βασικό εργαλείο πολιτικής για την επανεκκίνηση και ανάκαμψη της οικονομίας και την ενίσχυση ρευστότητας".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.