ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βόμβα Eurostat: Εικασίες τα περί πλεονάσματος στην Ελλάδα

21:32 - 08 Φεβ 2014 | Οικονομία
Βόμβα Eurostat: Εικασίες τα περί πλεονάσματος στην Ελλάδα
Αμφισβητεί ανοιχτά την πρόβλεψη για πλεόνασμα της Ελλάδας ο γενικός διευθυντής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ, δηλώνοντας στην γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung πως οι αριθμοί που παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επιβεβαιωθούν από τον Μάρτη και μετά, όχι όμως από τώρα.

Μέχρι στιγμής τα πάντα είναι εικασίες, δηλώνει ο Γερμανός διευθυντής στην εφημερίδα, τονίζοντας πως τόσο οι αριθμοί για το έλλειμμα όσο και για το χρέος το 2013 δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.

Τα στοιχεία τώρα συγκεντρώνονται και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, διευκρινίζει ο Ράντερμαχερ, θεωρώντας τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για πλεόνασμα υποθετικές.

Ο κ. Ραντερμάχερ είπε ότι ένας ετήσιος ισολογισμός μπορεί να γίνει μόνο όταν υπάρχουν όλα τα στοιχεία και για τα τέσσερα τρίμηνα και το τέταρτο τρίμηνο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, διότι στο τέλος του χρόνου είναι πληρωτέοι φόροι και άλλες εποχιακές καταβολές. Αυτός ο ετήσιος ισολογισμός τώρα δεν είναι ακόμη εφικτός, αναφέρει η εφημερίδα. «Δεν έχουμε ακόμη στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2013», δηλώνει ο επικεφαλής της Eurostat.

Η Υπηρεσία του, διευκρινίζει, εργάζεται ανεξάρτητα από πολιτικές ελπίδες. «Δεν υπολογίζουμε τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα. Σημειώνουμε τις πολιτικές επιθυμίες. Αυτό είναι όλο», τονίζει.

Ο κ. Ραντερμάχερ επισημαίνει ακόμη ότι η Αθήνα υπολογίζει διαφορετικά από ό,τι οι συνεργάτες του. «Εμείς υπολογίζουμε και δημοσιοποιούμε το έλλειμμα βάσει του κριτηρίου του Μάαστριχτ, στην Αθήνα μιλούν για πρωτογενές έλλειμμα», διευκρινίζει.

Τι απαντά ο Γιάννης Στουρνάρας

«Ο τρόπος που υπολογίζεται είναι πολύ πιο περιοριστικός από αυτόν της Eurostat. Τα όργανα της ΕΕ θα χαρούν πολύ και όχι μόνο ο κ. Σαμαράς με το αποτέλεσμα που θα έχουμε σε λίγες ημέρες», ανέφερε ως απάντηση στο δηλώσεις ο υπουργός οικονομικών.

Μετά από άλλη σχετική ερώτηση πρόσθεσε πως «υπολογίζουμε με το σωστό τρόπο και έχει ενημερωθεί και η τρόικα για αυτό. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση».

Επ' αυτού πηγές του Υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για τεχνική παρατήρηση από τη Eurostat.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε δήλωση του την Παρασκευή έκανε λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα που θα είναι μια μεγάλη έκπληξη. «Έχουμε αρκετά χρήματα. Το πρωτογενές πλεόνασμά μας είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας σε γερμανική εφημερίδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.