ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλεφτοπόλεμος ευθυνών Οικονομικού Εισαγγελέα – ΓΓΔΕ: "Λυγίζουν" από το φόρτο ελέγχων τα ελεγκτικά κέντρα

01:10 - 11 Φεβ 2014 | Οικονομία
Κλεφτοπόλεμος ευθυνών Οικονομικού Εισαγγελέα – ΓΓΔΕ: "Λυγίζουν" από το φόρτο ελέγχων τα ελεγκτικά κέντρα
Τον έλεγχο φακέλων μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής ανέθεσε, προκαλώντας ποικίλα σχόλια, ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου στους προϊσταμένους μεγάλων Εφοριών της χώρας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε μαζί τους, παρακάμπτοντας την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Στο γραφείο του εισαγγελέα κλήθηκαν οι έφοροι των ΦΑΕ Αθηνών και Πειραιώς, της Ά ΔΟΥ Αθηνών και των ΔΥΟ Γλυφάδας και Κηφισιάς, αλλά και ο επικεφαλής του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου έχει στην αρμοδιότητά του τους ελέγχους της λίστας Λαγκάρντ, των 54.000 εμβασμάτων που έχουν βγει στο εξωτερικό, των 2.000 φορολογούμενων μεγάλου ή αιφνίδιου πλούτου και οι οποίες βρίσκονται καθηλωμένες εδώ και τρία χρόνια.

 

Ο ανώτατος δικαστικός εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των ελέγχων κυρίως της μεγάλης φοροδιαφυγής. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του "R", η κίνηση αυτή δημιούργησε αντίρροπο κύμα... δυσφορίας στους εφοριακούς- ελεγκτές, καθώς ήδη στο βεβαρημένο πλάνο ελέγχων, των ειδικών κέντρων της ΓΓΔΕ προστίθενται νέα βάρη, αφού ήδη εκκρεμούν έλεγχοι των φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, των υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής, αλλά και των τακτικών αιφνιδιαστικών ελέγχων στην αγοράς.

megalesipothessis110214

Με βάση το νόμο, ο κ. Αθανασίου έχει τη δυνατότητα να αναθέτει ο ίδιος υποθέσεις στο φορολογικό μηχανισμό για να προχωρούν οι έρευνες όταν εκείνος κρίνει ότι υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αθανασίου ανέθεσε ελέγχους στη ΓΓΔΕ για ένα κομμάτι των ερευνών που έχει αναλάβει το ΣΔΟΕ, αλλά αδυνατεί να διεκπεραιώσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΓΓΔΕ έχει ήδη αναλάβει πολλές αρμοδιότητες που πριν ανήκαν στο ΣΔΟΕ. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες οι έλεγχοι χωρίζονται σε δύο τμήματα: Εμβάσματα και λίγες επιλεγμένες OFF SHORE.

 

Όμως αυτή η κίνηση του Εισαγγελέα Αθανασίου, ενόχλησε ιδιαίτερα την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και κυρίως του ΓΓΔΕ Χάρη Θεοχάρη, καθώς παρουσιάζεται μια αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων. Μάλιστα πληροφορίες από το Υπ. Οικονομικών και ειδικά από τη ΓΓΔΕ αναφέρουν ότι ο ανώτατος δικαστικός θα έπρεπε να συγκαλέσει τέτοια σύσκεψη, αφού θα είχε προηγηθεί συνεννόηση, για τις δυνατότητες των ελεγκτικών υπηρεσιών.
Πληροφορίες αναφέρουν οτι ο γ.γ. Εσόδων Χάρης Θεοχάρης θα θέσει το θέμα στον προϊστάμενό του, υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, δηλώνοντας ότι είναι σχεδόν αδύνατη η τήρηση του προγράμματος ελέγχων από τις υπηρεσίες του.

 

Ο κύριος Αθανασίου, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, θέλει όμως να δείξει την ενόχλησή του, και για το ότι ενώ του είχαν υποσχεθεί επιπλέον ελεγκτές, προκειμένου να επιτελέσει το έργο του, οι υποσχέσεις έμειναν στα χαρτιά και έτσι δεν έχει επαρκές προσωπικό.
Πάντως, σύμφωνα με εφοριακούς η παρέμβαση του Εισαγγελέα αντί να διευκολύνει τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, βάζει σοβαρά εμπόδια, καθώς όπως λένε ο ασφαλέστερος τρόπος για να μη γίνεται τίποτα, είναι να φορτώνεις τους ελεγκτές με φακέλους, χωρίς προγραμματισμό.

 

Γιώργος Αλεξάκης

megales110214

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.