ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΚΕ: Ελλιπές σε στόχους και δράσεις τo πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

19:27 - 26 Οκτ 2006 | Οικονομία
Το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων εμφανίζει σοβαρές ελλείψεις πολιτικών, σύμφωνα με την κεντρική διαπίστωση της Ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής που συνήλθε την Πέμπτη για να εκφράσει γνώμη επί της Έκθεσης Εφαρμογής 2006 του υπουργείου Οικονομίας.

Μετά από τη σχετική συζήτηση, η Ολομέλεια της ΟΚΕ υιοθέτησε Γνώμη, όπου αναφέρεται ότι η αξιολόγηση δράσεων που σχετίζονται με διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και κοινωνία, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί εάν δεν παρέλθει επαρκές διάστημα προκειμένου να διαπιστωθούν οι πλήρεις συνέπειες των υιοθετούμενων δράσεων και πολιτικών.

Το γεγονός αυτό όμως, κατά την ΟΚΕ, δεν αναιρεί το ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις προκειμένου να έχουν επιτυχία θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ειδικότερα:

- Θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση, τους κοινωνικούς εταίρους και τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και να εξασφαλίζουν την κοινωνική συναίνεση στις βασικές κατευθύνσεις τους.

- Θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένες και να εμφανίζουν υψηλό βαθμό συνέργιας μεταξύ τους.

- Θα πρέπει να εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους που αποτιμώνται με συγκεκριμένα ποσοτικά και ποιοτικά μεγέθη σε καθορισμένο χρονικό ορίζοντα.

- Θα πρέπει να υφίσταται ένας μηχανισμός παρακολούθησης των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησής, όσο και αντικειμενικής αξιολόγησης των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων.

Η ΟΚΕ θεωρεί ότι παραμένει ισχυρή η ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες για την λειτουργία του συστήματος αξιολόγησης αντίκτυπου των εφαρμοζόμενων πολιτικών σε ζητήματα απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και ανταγωνιστικότητας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.