ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

IFO: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα κοστίσει 9 δισ. ευρώ στους Ευρωπαίους πιστωτές

12:41 - 12 Φεβ 2014 | Οικονομία
IFO: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα κοστίσει 9 δισ. ευρώ στους Ευρωπαίους πιστωτές
Η προβλεπόμενη περαιτέρω χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών για τα 52,9 δισεκατομμύρια ευρώ της δανειακής διευκόλυνσης της Ελλάδας- με την παράταση της διάρκειας έως τα 50 έτη και μείωση του περιθωρίου σε 0 ποσοστιαίες μονάδες ( και ως εκ τούτου το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο επιτόκιο του Euribor τριμήνου) - θα οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες περίπου 9 δισ. ευρώ στους Ευρωπαίους πιστωτές, όπως εκτιμά το γερμανικό ινστιτούτο Ifo.

Η Γερμανία θα είναι υπεύθυνη για περίπου το 29 % αυτού του χρέους, έτσι το δημοσιονομικό της έλλειμμα θα αυξηθεί κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ

Το ποσό αυτό υπολογίζεται ως η παρούσα αξία των μειωμένων εσόδων από τόκους και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων με βάση μία «έκπτωση» της τάξης του 1,5 % , το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο μέσο επιτόκιο των 10ετών γερμανικών κρατικών ομολόγων το 2013.

Όπως επισημαίνει το Ifo, η παρούσα αξία μετρά τη μείωση των δημοσιευμένων κρατικών χρεών των χωρών-δωρητών που θα είναι απαραίτητη σήμερα, αν το άθροισμα των μελλοντικών επιβαρύνσεων από το επίσημο δημόσιο χρέος και την πρόσφατα συμφωνηθείσα οικονομική βοήθεια, διατηρηθούν σ σταθερά επίπεδα.

Η Γερμανία θα είναι υπεύθυνη για περίπου το 29 % αυτού του χρέους. Ως εκ τούτου, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γερμανίας θα αυξηθεί κατά περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ως αποτέλεσμα των προγραμματισμένων αλλαγών στους όρους του δανείου για τα κεφάλαια διάσωσης της Ελλάδας, εάν το έλλειμμα αυτό έπρεπε να υπολογιστεί σε πραγματική βάση.

Τα σχέδια δανεισμού του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για το 2014 ανέρχονται σήμερα σε 6,2 δισ. ευρώ, επισημαίνει το γερμανικό Ινστιτούτο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.