ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ECOFIN: Συνεχίζεται το αδιέξοδο με τη δημιουργία του Μηχανισμού Εξυγίανσης των Τραπεζών

01:41 - 19 Φεβ 2014 | Οικονομία
ECOFIN: Συνεχίζεται το αδιέξοδο με τη δημιουργία του Μηχανισμού Εξυγίανσης των Τραπεζών
Την ανάγκη να βρεθεί ο αναγκαίος κοινός τόπος, επί του οποίου θα μπορέσει να επιτευχθεί εγκαίρως συμφωνία εντός της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου για το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης επεσήμανε ο Γιάννης Στουρνάρας κατά τη συνεδρία του ECOFIN.

«Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η Ελληνική Προεδρία δεσμεύεται να κάνει ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να επιτύχει μία συμφωνία, η οποία θα βασίζεται σε αμοιβαία συναίνεση και θα εγγυάται με τον καλύτερο τρόπο την αποτελεσματική και επαρκή λειτουργία του Μηχανισμού Εξυγίανσης. Είμαι πεπεισμένος ότι με καλή πίστη και συμβιβαστικό πνεύμα θα πετύχουμε τον κοινό μας στόχο», δήλωσε ο Πρόεδρος του ECOFIN, Γιάννης Στουρνάρας.

brukselles190214

Επιπλέον, επεσήμανε την έγκριση της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων: «Αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ. Διατηρεί το επίπεδο κάλυψης των 100.000 Ευρώ ανά καταθέτη και τράπεζα, εναρμονίζοντας το πλαίσιο λειτουργίας των Συστημάτων Εγγύησης Καταθέσεων ανά την ΕΕ και διασφαλίζοντας ένα ομοιόμορφο, υψηλό επίπεδο εγγύησης καταθέσεων σε όλα τα κράτη μέλη», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βασική ένσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην απόφαση του Ecofin του περασμένου Δεκεμβρίου, αφορά στην απόφαση για τη σύσταση ευρωπαϊκού ταμείου εξυγίανσης ή εκκαθάρισης τραπεζών με τη μέθοδο της διακυβερνητικής διαδικασίας. Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά το ταμείο να ενταχθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δηλαδή να λειτουργεί με βάση τους κοινοτικούς κανόνες, ενώ αμφισβητεί επίσης τη διαδικασία λήψης της απόφασης για το πότε μια τράπεζα θα τίθεται σε καθεστώς εξυγίανσης ή εκκαθάρισης, ζητώντας να λαμβάνεται η απόφαση από την Κομισιόν και όχι από τα κράτη-μέλη.

 

Αναφερόμενος ειδικότερα στα θέματα για τα οποία διερευνάται η δυνατότητα να υπάρξει συμβιβασμός, ο προεδρεύων του Συμβουλίου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις λεπτομέρειες που θα ισχύσουν στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων κατά τη μεταβατική περίοδο της λειτουργίας του ευρωπαϊκού ταμείου εξυγίανσης, τον ρόλο που θα έχουν το Συμβούλιο και η ΕΚΤ, αλλά και οι διαδικασίες εκκαθάρισης εκ των έσω (bail in).

 

Το Συμβούλιο υιοθέτησε κανονισμό, με βάση τον οποία μετατίθεται την 1η Αυγούστου 2014 η καταληκτική ημερομηνία για τη μεταφορά εγχώριων και ενδοευρωπαϊκών μεταφορών πιστώσεων και άμεσων χρεώσεων σε ευρώ στα νέα πρότυπα του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA).

bank190214

Τελευταία τροποποίηση στις 01:49 - 19 Φεβ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.