ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιχείρηση διάσωσης της βιομηχανίας με μέτρα 150 εκ. ευρώ

14:26 - 20 Φεβ 2014 | Οικονομία
Επιχείρηση διάσωσης της βιομηχανίας με μέτρα 150 εκ. ευρώ
Σειρά μέτρων για ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης και Μάκης Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, τα μέτρα αυτά θα επιφέρουν ελάφρυνση περίπου 150 εκατ. ευρώ το χρόνο κυρίως στη βαριά βιομηχανία που είναι συνδεδεμένη στην υψηλή τάση και στις μεταποιητικές μονάδες που είναι συνδεδεμένες στη μέση τάση.
Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση συμβολαίων διακοψιμότητας, τους όρους των οποίων διαπραγματεύεται το υπουργείο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επίσης προβλέπεται η επιστροφή μέρους των κερδών που θα σημειώσει η ΔΕΠΑ το οικονομικό έτος 2013, στην οποία διανομή θα μετάσχουν όλοι οι πελάτες της και βιομηχανικοί και οικιακοί.
Επίσης, για έναν αριθμό βιομηχανικών πελατών στις οποίες περιλαμβάνεται και η Χαλυβουργική, οι οποίοι λόγω χαμηλής κατανάλωσης θα έπρεπε να προμηθεύονται αέριο από τις ΕΠΑ και όχι από τη ΔΕΠΑ, προωθείται νομοθετική ρύθμιση που θα τους επιτρέπει για την επόμενη διετία να συνεχίσουν να αγοράζουν αέριο από τη ΔΕΠΑ, σε χαμηλότερη τιμή.
Επιπλέον μέτρα για το ενεργειακό θέμα της βιομηχανίας αναμένεται να αποφασιστούν αύριο στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Βιομηχανία.
Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, θα επιδιωχθεί να ενισχυθεί η βιομηχανία με περίπου 30 εκατ. ευρώ για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, με κονδύλια από το πρόγραμμα καταπολέμησης της αιθαλομίχλης τα οποία παραμένουν αδιάθετα.

Επιγραμματικά τα μέτρα που περιλαμβάνει το πακέτο συνοψίζονται ως εξής:

  • Το μέτρο της διακοψιμότητας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
  • Την εξίσωση του ΕΔΜΕΑΡ της μέσης τάσης με την υψηλή για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
  • Την διανομή μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ σε όλους τους πελάτες της εταιρείας.
  • Την διατήρηση για 2 χρόνια των βιομηχανιών που επιλέγονται ως πελάτες της ΔΕΠΑ ανεξαρτήτως κατανάλωσης λόγω κρίσης.
  • Eπίσης θα ζητηθεί από το ΥΠΕΚΑ να διατεθεί το περίσσευμα του προϋπολογισμού του ποσού που είχε αποφασιστεί να δοθεί για την αιθαλομίχλη.
  • Έχει γίνει προετοιμασία και έχουν κατατεθεί εισηγήσεις για την εφαρμογή από την Ελλάδα προγράμματος αντιστάθμισης του κόστους που προκαλείται από το σύστημα εμπορίας ρύπου στις βιομηχανίες για το διοξείδιο του άνθρακα, με το πρόσθετο επιχείρημα ότι οι ελληνικές βιομηχανίες είναι εκτεθειμένες στον ανταγωνισμό χωρών εκτός Ε.Ε που δεν εφαρμόζουν το ΣΕΔΕ (Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών). Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 15-20 εκατ. ευρώ και τη Δευτέρα θα τεθεί σε διαβούλευση σχετική υπουργική απόφαση.
  • Την κατάργηση από τον Σεπτέμβριο των ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) και του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους (προσωρινά μεταβατικά μέτρα στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού) που θα οδηγήσουν στην μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Έναρξη των δημοπρασιών τύπου Νome επίσης από τον Σεπτέμβριο για την πρόσβαση τρίτων στην λιγνιτική και ηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ.

Τις επόμενες ημέρες η συμφωνία με Gazprom

Σε ερωτήσεις για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Gazprom για την τιμή του ρωσικού αερίου, ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κατάληξη και μάλλον αποφεύγεται η προσφυγή στη διαιτησία.

Προϊδέασε ότι η τιμή, η οποία θα συνεχίσει να υπολογίζεται με βάση τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, θα κινείται μεν στα επίπεδα του μέσου όρου της ηπειρωτικής Ευρώπης, ο οποίος ωστόσο -όπως επεσήμανε- είναι στα επίπεδα των 393 ευρώ τα 1.000 κυβικά μέτρα. Δηλαδή υπολογίζει ως μέσο όρο μόνο την ηπειρωτική Ευρώπη, χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία όπου οι τιμές διαμορφώνονται χαμηλότερα.
Οι μειώσεις θα προκύψουν από τη νέα συμφωνία θα έχουν αναδρομική ισχύ από Ιούνιο 2013 (οπότε ξεκίνησε η συμφωνία) και θα επιστραφούν τα σχετικά ποσά.
Τέλος, σε ερωτήσεις για τη θέση της κυβέρνησης ως μετόχου στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ για τη διαφορά με το Αλουμίνιο, ο κ. Παπαγεωργίου κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, ενώ ανήγγειλε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το πακέτο μέτρων για τις ΑΠΕ (New Deal) με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση -όπως είπε- των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.