ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περιπτερούχοι: Χάσαμε 500 εκατομμύρια σε τρία χρόνια και το κράτος 2 δισεκ. φόρων από τον καπνό

12:03 - 25 Φεβ 2014 | Οικονομία
Περιπτερούχοι: Χάσαμε 500 εκατομμύρια σε τρία χρόνια και το κράτος 2 δισεκ. φόρων από τον καπνό
Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι ιδιοκτήτες περιπτέρων και πρατηρίων καπνικών προϊόντων για τη βιωσιμότητά τους, ζητώντας άμεση αλλαγή των ρυθμίσεων του νόμου 4093 του 2012.
Σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση παρουσία εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου τόνισαν ότι απειλείται η επαγγελματικά υπόταση χιλιάδων ΜμΕ, περιπτέρων κλπ λόγω της εξαφάνισης των ποσοστών κερδών που έχουν από τα καπνικά, του λαθρεμπορίου και της υπερφορολόγησης.
Μάλιστα έκαναν λόγο για αλλοπρόσαλλη κυβερνητική πολιτική. «Το λαθρεμπόριο οργιάζει και χάνουμε έσοδα. Εμείς χάσαμε 500 εκατομμύρια. Οι φόροι ήταν 4 δισεκ. με  πιο φθηνές τιμές το 2008 ενώ έφτασαν τα 2 δισεκ. το 2013» τόνισε ο  Γιώργος  Δούκας Πρόεδρος Περιπτερούχων, ο οποίος παράλληλα έκανε λόγο για απροθυμία της κυβέρνησης να πατάξει το λαθρεμπόριο.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση πρέπει σε σχέση με το σύστημα ιχνηλασιμότητας των τσιγάρων να προχωρήσει άμεσα σε διαγωνισμό προμηθειών αλλά με ανάθεση των σχετικών μηχανισμών και λογισμικού  σε πολλούς κι όχι μόνο σε ένα  προμηθευτές συστημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή του έκανε λόγο  για πάρτι προμηθευτών με αιχμή το ενδιαφέρον για την προμήθεια συστημάτων ιχνηλασιμότητας από τα τελωνεία από την ελβετική εταιρία SICPA.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι περιπτερούχοι και οι πρατηριούχοι καπνικών έβαλαν κατά των καπνοβιομηχανιών για προσπάθεια διαμόρφωσης απευθείας κανελιών λιανικής με τους καταναλωτές. Τέλος κατηγόρησαν και τα Supermarket ότι δεν τηρούν τη νομοθεσία για τον τρόπο διάθεσης των καπνικών προϊόντων ζητώντας τις σχετικές ανακλήσεις ρυθμίσεων. Τέλος επικαλέστηκαν γνωμοδότηση του ΝΣΚ (151/2013 ) που τονίζει ότι η άδεια πώλησης καπνικών είναι μορφή κοινωνικής ενίσχυσης σε ευπαθείς ομάδες κι όχι επάγγελμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:21 - 25 Φεβ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.