ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι προβλέπει το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο

10:58 - 30 Οκτ 2006 | Οικονομία
Εχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2007 τα κονδύλια που προβλέπονται για την ενίσχυση των συνταξιούχων, στο πλαίσιο του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Π. Δούκας.

Συνοπτικά οι κυριότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι:

  • Σταδιακή ενσωμάτωση, από 1 Ιουλίου 2007, στο συντάξιμο μισθό των συνταξιούχων του δημοσίου, ποσού 140,8 ευρώ. Η ενσωμάτωση καλύπτει αναδρομικά 200.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους. Η αύξηση της σύνταξής τους θα γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και θα καταβληθεί σε τέσσερις ισόποσες ετήσιες δόσεις, με ημερομηνία έναρξης την 1 Ιουλίου 2007.
  • Δίνεται το επίδομα των 176 ευρώ.
  • Αύξηση συντάξεων σε ποσοστό 14,3% για περισσότερους από 24.500 συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολέμου.
  • Η κατώτατη σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολέμου, καθώς και όσων διέπονται από το ίδιο με αυτούς συνταξιοδοτικό καθεστώς, αυξάνεται σε δύο ισόποσες ετήσιες δόσεις, από 1 Ιανουαρίου 2007. Από 370,30 ευρώ που είναι σήμερα, θα διαμορφωθεί στο ποσό των 423, 20 ευρώ. (άρθρο 3 παρ. 15).
  • Ενίσχυση ορισμένων ευπαθών κατηγοριών συνταξιούχων υπαλλήλων καιστρατιωτικών, όπως:

-τα άτομα που έχουν υποστεί μεταμόσχευση μυελού των οστών, αποκτούν πλήρη σύνταξη μετά από 15ετή υπηρεσία.

-oι οικογένειες με τρία παιδιά και άνω, μπορούν να λαμβάνουν μέχρι δύο συντάξεις, εάν ο θανών προστάτης τους θεμελίωσε αντίστοιχα δικαιώματα από παράλληλη απασχόλησή του στο Δημόσιο (άρθρο 3 παρ. 7).

-Η σύνταξη των υπηρετούντων σε υπηρεσίες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ή σε υπηρεσίες με αποστολή την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών, ενισχύεται με ειδική προσαύξηση κινδύνου (άρθρο 3 παρ. 11)

-Καταβάλλεται αυξημένο επίδομα ανικανότητας (άρθρο 4 παρ. 7) στους ανάπηρους από τρομοκρατικές ενέργειες.

  • Υπολογισμός στο διπλάσιο μέχρι μια πενταετία του χρόνου υπηρεσίας των στρατιωτικών (Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα) σεμονάδες εκστρατείας και Τμήματα που έχει παρασχεθεί ή παρέχεται από 1 Ιανουαρίου 1993 και μετά (άρθρο 4 παρ. 12).
  • Ρύθμιση του συνταξιοδοτικού προβλήματος που έχει προκύψει για το τακτικό προσωπικό των Διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) και των Νοσοκομείων μετά από την κατάργηση των ΠΕΣΥΠ. Το προσωπικό αυτό εξακολουθεί να διέπεται από το ασφαλιστικό καθεστώς (κύριας, επικουρικής ασφάλισης, Πρόνοιας και Υγειονομικής Περίθαλψης) στο οποίο υπάγονταν μέχρι την ισχύ του ν.3329/2005. Ανάλογη ρύθμιση γίνεταικαι για το προσωπικό των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας που εντάσσονται στις ΔΥΠΕ (άρθρο 3 παρ. 2).
  • Ο υποχρεωτικός υπολογισμός χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο ή τριπλάσιο μετατρέπεται σε προαιρετικό και έτσι οι στρατιωτικοί που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά από την 1η Ιανουαρίου 1993 μπορούν, εφόσον δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων, να εξαιρούνται από αυτές με ανέκκλητη δήλωσή τους, οπότε δεν θα καταβάλλουν και διπλάσιες ή τριπλάσιες εισφορές, κατά περίπτωση (άρθρο 4 παρ. 3).
  • Αύξηση του κατώτατου ορίου σύνταξης όσων ασφαλίστηκαν από 1 Ιανουαρίου 1993 και μετά (άρθρο 4 παρ. 4).

Ίση μεταχείριση παλαιών και νέων συνταξιούχων καθηγητών ΤΕΙ, ειδικών παρέδρων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του εκπαιδευτικού προσωπικού των Παιδαγωγικών Ακαδημιών και των μελών του Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού των ΑΕΙ (άρθρο 4 παρ. 2,9,10 και 16).

Αύξηση του «εφάπαξ» βοηθήματος των δημοσίων υπαλλήλων, για τον υπολογισμό του οποίου εφεξής θα λαμβάνονται υπόψη και οι αποδοχές του έτους της αποχώρησής τους από την υπηρεσία, ενώ μέχρι τώρα ως τελευταίο έτος υπολογίζονταν εκείνο που προηγείτο του έτους της εξόδου (άρθρο 5).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.