ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Μικρότερη η επίδραση της ελληνικής κρίσης σε άλλες αγορές σε σχέση με άλλες διεθνείς κρίσεις"

19:46 - 28 Φεβ 2014 | Οικονομία
"Μικρότερη η επίδραση της ελληνικής κρίσης σε άλλες αγορές σε σχέση με άλλες διεθνείς κρίσεις"
Τα αίτια, τον τρόπο μετάδοσης καθώς και σειρά εμπειρικών αποτελεσμάτων σχετικά με το φαινόμενο της διάχυσης ή χρηματοοικονομικής μεταδοτικότητας (financial contagion), δηλαδή τη σημαντική αύξηση της συσχέτισης μεταξύ των αγορών, μετά από ένα σοκ σε μια χώρα (ή ομάδα χωρών), παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αριστείδης Σάμιτας, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΕΠΕ.

Αναφερόμενος σε παραδείγματα διεθνών κρίσεων, όπως η ασιατική κρίση, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα, η τραπεζική κρίση στην Κύπρο και οι αναταράξεις στις αγορές των χωρών BRICs, ανέλυσε με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών το φαινόμενο της μετάδοσης των κρίσεων μεταξύ των αγορών. Σε όλες τις περιπτώσεις επιβεβαιώνεται η μετάδοση της «μόλυνσης». Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν, η κρίση των subprimes αύξησε τη συσχέτιση της ελληνικής αγοράς και των διεθνών αγορών.

oikonom280214

Ωστόσο, η ελληνική κρίση φαίνεται να έχει μικρότερη επίδραση σε άλλες διεθνείς αγορές. Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των ερευνών σχετικά με τη χρηματοοικονομική μεταδοτικότητα, σημείωσε ότι τα αρνητικά γεγονότα μεταδίδονται ταχύτερα από τα θετικά γεγονότα. Επίσης, οι δείκτες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, προσφέρουν ορισμένες δυνατότητες για τη διαφοροποίηση ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου, δεδομένου ότι είναι οι πιο ανθεκτικοί σε μόλυνση (contagion), ενώ οι δείκτες υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι οι πιο επιρρεπείς.

 

Παράλληλα, οι αγορές της Ασίας είναι οι λιγότερο ευάλωτες αγορές σε σοβαρές αλυσιδωτές επιπτώσεις κρίσεων, συγκριτικά με τις αναπτυγμένες αγορές και τις αγορές της Λατινικής Αμερικής. Υπό αυτές τις συνθήκες, σημείωσε ο καθηγητής, ότι μπορεί να είναι σκόπιμο να προβλεφθούν πιθανές προσαρμογές πολιτικής και στρατηγικές προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι αγορές σε περιόδους κρίσεων, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους, ασκώντας υγιείς οικονομικές πολιτικές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.