ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Θεραπεία σοκ θέλει το ΔΝΤ – περισσότερο χρόνο και λιγότερο χρήμα για ανακεφαλαιοποίηση ζητεί ΤτΕ και υπ. Οικονομικών

09:41 - 06 Μαρ 2014 | Οικονομία
Τράπεζες: Θεραπεία σοκ θέλει το ΔΝΤ – περισσότερο χρόνο και λιγότερο χρήμα για ανακεφαλαιοποίηση ζητεί ΤτΕ και υπ. Οικονομικών
Με την κατάθεση συμβιβαστικής πρότασης επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να γεφυρώσει το χάσμα που παραμένει μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης γα το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών η Ελλάδα ζητεί από την τρόικα για τις τράπεζές της ίση μεταχείριση με αυτήν που θα προβλέψει η ΕΚΤ, μετά τα stress Test του φθινοπώρου, και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Όσες τράπεζες δοκιμάζουν ΑΜΚ και δεν τους βγει, μπορούν να πάνε στο ΤΧΣ. Αν θέλουν κι άλλα χρήματα το φθινόπωρο μετά τα ευρωπαϊκά τέστ αντοχής μπορεί να τα αναζητήσουν στις αγορές και πάλι. H αγορά έχει εμπιστοσύνη στα νούμερα που δίνουν οι τράπεζες. Τα λεφτά του ΤΧΣ είναι αρκετά» τόνισε ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών αργά τη νύκτα μετά το πέρας της εξάωρης συνάντησης με την τρόικα.
Ωστόσο η διαφωνία για το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν, αλλά και γα το χρόνο που θα απαιτηθεί για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες παραμένει ζωηρή.
Γραμμή άμυνας για την Ελλάδα που δεν επιθυμεί, όπως το ΔΝΤ, θεραπεία – σοκ για το τραπεζικό σύστημα μια και αυτό θα σημάνει απώλεια ελέγχου για τους νυν μετόχους είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ για τα άλλα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα. «Όσο χρόνο θα πάρουν κι οι άλλες τράπεζες θέλουμε και για τις δικές μας. Επιδιώκομε ίση μεταχείριση» σημείωσε ανώτατη πηγή του υπουργείου.

Η πρόταση του Υπ. Οικονομικών

 
Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση έχει προτείνει ως συμβιβαστική λύση, να μην μπλοκαριστεί η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας, από το τραπεζικό θέμα και παράλληλα οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν με βάση τα stress test που θα δημοσιοποιήσει εντός της ημέρας η ΤτΕ. Μετά τα τεστ, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης με βάση τα αποτελέσματα της Τραπέζης της Ελλάδος, (είτε ΑΜΚ είτε ΤΧΣ) και, εάν τυχόν υπάρξουν ανάγκες για επιπλέον κεφάλαια μετά τα ευρωπαϊκά stress tests, να υπάρξει συμπληρωματική διαδικασία, είτε με καταφυγή στην αγορά είτε στο ΤΧΣ. Σημειώνεται ότι στο ΤΧΣ τα κεφάλαια ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ (11 δισ. ευρώ σε ομόλογα και 3 δισ. ευρώ σε ρευστό).
«Οι διαφορές παραμένουν. Κατέθεσα συμβιβαστική πρόταση. Σεβόμαστε την επιθυμία του ΔΝΤ να μείνει στον έλεγχο των τραπεζών ειδικά σε χώρες που είναι σε πρόγραμμα. Θα πρέπει, όμως, αν τα λύσουν μεταξύ τους τα θέματα. Δε θέλουμε η Ελλάδα να γίνει εργαλείο για να λύσουν διαφορές τους» υπογράμμισε ανώτατη πηγή αναφερόμενη στη μάχη ΔΝΤ – ΕΚΤ για το πώς θα διαμορφωθεί τελικά ο τρόπος ελέγχου του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, αλλά και η συνολική πολιτική ρευστότητας (βλ. πληθωρισμός) που ακολουθεί η Ε.Ε. και δη η Γερμανία.
Στο πλαίσιο αυτής της διαφορετικής προσέγγισης αλλά και τη μάχης ελέγχου των ευρωπαϊκών τραπεζών εγγράφεται σύμφωνα με πηγές του Υπ. Οικονομικών η διάθεση του κ. Τόμσεν (ΔΝΤ) να ζητήσει λίγους μήνες περιθώριο και πολλά περισσότερα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών με χρήση προσέγγισης, που δε βασίζεται σε σενάρια με βάση διαθέσιμα στοιχεία (bottom – up), αντίθετα με την πρακτική της Black Rock και του εντολοδόχου της,  της ΤτΕ.

Σε τελική ευθεία η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014

 

Σε σχέση με τα δημοσιονομικά, μετά τη μαραθώνια διαπραγμάτευση,  ισχυρή πεποίθηση στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι για το 2014 δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, λόγω μεγάλου πλεονάσματος το 2013, ενώ για το 2015 υπάρχουν κάποιες εκκρεμείς λεπτομέρειες. Ωστόσο βασικός πονοκέφαλος αποτελεί το χρηματοδοτικό κενό, δηλαδή το πού θα βρεθούν τα χρήματα, ύψους 10 δισεκ. περίπου για την κάλυψη λήξεων ομολόγων το Μάη. «Είμαστε υποχρεωμένοι να δουλέψουμε με όλα τα πιθανά σενάρια» τόνισε ανώτατη πηγή τ ου Υπ. Οικ., που ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποπληρωθούν ομόλογα χωρίς την καταβολή μέρους ή όλης της δόσης, καθώς τα χρήματα από το ΤΧΣ που συχνά καλύπτουν προσωρινές ανάγκες ρευστότητας ή και τα διαθέσιμα οργανισμών δεν επαρκούν.
Πάντως πληροφορίες του R από την τρόικα αλλά και εκτιμήσεις του Υπ. Οικονομικών κάνουν λόγο για αισιόδοξο σενάριο κατάληξης σε συμφωνία το πιθανότερο μετά το Eurogroup. «Φιλόδοξο να μιλάμε  για συμφωνία αλλά είναι πιθανή μια θετική έκθεση προόδου την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά στελέχους του Υπ. Οικονομικών, που δεν απέκλεισε να επιστρέψει η τρόικα μετά την ερχόμενη Τετάρτη.
 

Παρέλαση υπουργών για καμποτάζ, απολύσεις ενεργειακά

 
Στο πλαίσιο της προσπάθειας να κλείσουν όλα μαζί τα ανοικτά μέτωπα, ο ένας μετά τον άλλο αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του υπουργείου Οικονομικών οι υπουργοί της κυβέρνησης την Πέμπτη.
«Παρουσιάσαμε τις δικές μας θέσεις. Υπάρχει πρόοδος αλλά και πολλά σημεία ανοικτά. Οργανικός νόμος , η εικόνα για δημοσιονομικά χωρίς να μπούμε  σε λεπτομέρεια, ο προγραμματισμός για το μεσοπρόθεσμο, το καμποτάζ στη ναυτιλία, εργασιακά θέματα είναι όλα στο τραπέζι» ανέφερε πηγή του υπουργείου.
Μετά τις τράπεζες, το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα αφορά στις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς (η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την τρόικα, μετατίθεται για αύριο). Όπως επισημαίνουν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα επιμένει, μεταξύ των άλλων, σε νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία δεν θα έχει λόγο στις ομαδικές απολύσεις ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας. Επιπλέον ανοικτό παραμένει το ενεργειακό πακέτο στήριξης της βιομηχανίας, οι απολύσεις στο δημόσιο αλλά και η συνολική απελευθέρωση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα,
Στον αντίποδα, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης σχετικά με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, καθώς η τρόικα φέρεται να αποδέχεται τις ελληνικές εναλλακτικές προτάσεις για τα φάρμακα, τα φαρμακεία, το γάλα, τα βιβλία, κ.λπ.
Αγκάθι παραμένει το πότε θα κατατεθεί το Μεσοπρόθεσμο. Ωστόσο στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι θα έχει θετικές ειδήσεις κι έτσι θα μπορέσουν χωρίς πολιτικές αναταράξεις να το καταθέσουν στη Βουλή πριν τι εκλογές, μέχρι τις 15/5.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.