ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τρόικα για να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το Σάββατο

12:10 - 06 Μαρ 2014 | Οικονομία
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τρόικα για να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το Σάββατο
Διαρκείς είναι οι συναντήσεις κορυφαίων στελεχών και υπουργών της κυβέρνησης με την τρόικα προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των τραπεζών και των ομαδικών απολύσεων, αλλά και στα επιμέρους ζητήματα απελευθέρωσης των αγορών μέχρι το Σάββατο, δηλαδή δύο μέρες πριν από το Eurogroup.

Η τρόικα συναντήθηκε το πρωί με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη και στη συνέχεια πραγματοποιεί νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο.

 

Μετά την ολοκλήρωση της εξάωρης σύσκεψης με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών τις πρώτες πρωινές ώρες, ανώτατο στέλεχος  του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε πως είναι «πολύ φιλόδοξο» να πει ότι θα υπάρξει συμφωνία με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ μέχρι τη Δευτέρα.

Πέραν από το θέμα των τραπεζών, το οποίο παραμένει ανοικτό και για το οποίο αναμένονται νέες διαβουλεύσεις σήμερα, Πέμπτη, δεν έχουν ακόμη κλειδώσει τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων, οι παρεμβάσεις στα φάρμακα και τα φαρμακεία, οι αλλαγές στην αγορά γάλακτος και στην τιμή των βιβλίων, αλλά και ζητήματα που άπτονται των αποκρατικοποιήσεων.

 

Ήδη από χθες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η τρόικα προχώρησαν στην κατάρτιση του κειμένου του επικαιροποιημένου Μνημονίου κάτι που θα συνεχισθεί και σήμερα. Προς το σκοπό αυτό ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα θα έχει συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών με τους υπουργούς Εργασίας κ. Γ. Βρούτση, Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδη, Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος κ. Γ. Μανιάτη, αλλά και Ναυτιλίας κ. Μ. Βαρβιτσιώτη.

Τα ανοικτά θέματα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 και του 2015 θα εξετασθούν αύριο και το Σάββατο, οπότε θα συζητηθεί με την τρόικα το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015- 2018 που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15 Μαΐου.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας θα αναχωρήσει την Κυριακή για τις Βρυξέλλες και εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει σύγκληση η συμφωνία με τους επικεφαλής της τρόικας είτε θα κλείσει μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε στα πλαίσια νέα επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα, κάτι που όμως συγκεντρώνει ισχνές πιθανότητες.

 

Βάρος δίνεται από κυβερνητικά στελέχη και στις επαφές που θα έχει σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς σε Βρυξέλλες και Δουβλίνο με την γερμανίδα καγκελάριο  Άνγκελα Μέρκελ, καθώς θεωρούν πως μια δήλωση στήριξης θα μπορούσε να διευκολύνει την εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Ωστόσο, δεν έχει καταστεί σαφές εάν τόσο στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία, όσο και στην Συνοδό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα δοθεί η δυνατότητα για μια τέτοια δήλωση στηριξης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.