ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τ. Χριστοδούλου: "Η εξωστρέφεια διακύβευμα των Ευρωεκλογών"

21:30 - 12 Μαρ 2014 | Οικονομία
Τ. Χριστοδούλου: "Η εξωστρέφεια διακύβευμα των Ευρωεκλογών"
Την εκτίμηση ότι η εξωστρέφεια αποτελεί το διακύβευμα των ευρωεκλογών του Μαΐου εξέφρασε ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Τίμος Χριστοδούλου, από το βήμα εκδήλωσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου (ΔΙΠΑΕ), στη Θεσσαλονίκη.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι οι δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού ανά την Ευρώπη στοχεύουν ακριβώς στην ενδοστρέφεια, η οποία όμως αποτελεί καταστροφική προοπτική τόσο για την Ευρώπη συνολικά, όσο και για κάθε χώρα ξεχωριστά.

oikonomia120314

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, επισήμανε ότι για την ενίσχυση της εξωστρέφειάς της "πρέπει καταρχάς να στραφούμε προς τις αγορές, αποφεύγοντας την πεπατημένη, αναζητώντας τις ευκαιρίες πέραν των παραδοσιακών αγορών και εξερευνώντας νέα πεδία. Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει στη χώρα ένα ποσοστό πληθυσμού, που -ενδεικτικά- ανέρχεται στο 80%,το οποίο "λίγο πολύ τα βγάζει πέρα" και ένα 20%, που υποφέρει και βρίσκεται στα όρια της απελπισίας.

 

"Είναι προς τιμήν της χώρας ότι προσπαθεί να διαμορφώσει πολιτική, που λαμβάνει πρόνοια γι' αυτό το 20%. Δυστυχώς όμως, αυτό είναι λάθος, διότι το να λύσεις το πρόβλημα του 20% είναι ζήτημα προνοιακό και όχι οικονομικό. Όταν προσπαθείς να εφαρμόσεις οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπισή του είναι σφάλμα, γιατί εστιάζοντας στο 20% δεν επιτρέπεις στο 80% να δημιουργήσει πλεόνασμα, ώστε μετά να παρέχει και την πρόνοια. Νωρίτερα ή αργότερα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό και να αλλάξουμε πολιτική", υπογράμμισε.

 

Έκανε, τέλος, λόγο για την ανάγκη επανεξέτασης της οικονομικής αξίας της παιδείας, που μπορεί να γίνει εξαγώγιμο προϊόν, με προπομπό το ΔΙΠΑΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.