ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παζάρι μέχρις εσχάτων με την τρόικα- Ποιά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά

10:12 - 15 Μαρ 2014 | Οικονομία
Παζάρι μέχρις εσχάτων με την τρόικα- Ποιά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά
(UPD)Κορυφώνεται το θρίλερ των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς την Κυριακή εκπνέει η διορία που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες στην Αθήνα, για την επίτευξη συμφωνίας. Κι ενώ έχουμε φτάσει κυριολεκτικά στο "παρά ένα", τα περισσότερα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά, όπως διεφάνη και από τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις που είχαν το Σάββατο, οι δυο πλευρές, αν και κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εντός χρονικού στόχου, καθώς έγινε μεγάλη πρόοδος...
Ανοικτό παρέμεινε το ζήτημα της εφαρμογής των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, και μετά τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού, Θανάση Σκορδά, το βράδυ του Σαββάτου, με τους επικεφαλής της τρόικας, με τις δύο πλευρές να ορίζουν νέα συνάντηση για το απόγευμα της Κυριακής.

 

Παρά ταύτα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει σύγκλιση». Ενώ, από την πλευρά του, άλλο στέλεχος του υπουργείου πρόσθεσε ότι «εάν με βάζατε να στοιχηματίσω, θα στοιχημάτιζα στο "ναι" (σύγκλιση και συμφωνία)». Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, η τρόικα εμμένει στην κατά 100% εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ, ενώ η ελληνική πλευρά κατέστησε εκ νέου σαφές ότι επιθυμεί να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα.

hatzi150314

«Είμαστε στο 80% και λίγο παρακάτω σε σχέση με τις προτάσεις όπως αυτές περιγράφονται από τον ΟΟΣΑ. Σε ορισμένες προτάσεις, εμείς θέλουμε να είναι προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα ή να ακολουθούν τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών», επισημαίνεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο Ανάπτυξης. Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις για τα «καυτά» ζητήματα, όπως είναι το γάλα, τα βιβλία, τα φάρμακα κ.λπ. Τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου και της τρόικας «κτενίζουν» τις προτάσεις του ΟΟΣΑ μια προς μια, με δεδομένο ότι οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν λεπτομερειακή ενημέρωση για το σε ποια σημεία υπάρχει σύγκλιση και σε ποια όχι.

 

Σημειώνεται, ότι η τρόικα έθεσε εκ νέου το θέμα των εμπορικών μισθώσεων, αλλά το υπουργείο κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα υποχώρησης, καθώς έχει ήδη νομοθετήσει με τρόπο, μάλιστα, τον οποίο έχει αποδεχτεί η αγορά.

Πάντως, σύγκλιση με την τρόικα υπήρξε σε τέσσερα σημεία:

  • Στις υποχρεώσεις και τα χρονοδιάγραμμα για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, ώστε από 1/1/2015 να εφαρμοστεί το λεγόμενο «ιρλανδικό μοντέλο» για τους δανειολήπτες των τραπεζών
  • Στη διαδικασία για τον νόμο πλαίσιο για την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις (οι δανειστές δέχονται το νομοσχέδιο του υπουργείου)
  • Στα διαρθρωτικά ταμεία και τις υποχρεώσεις της χώρας το 2014, και
  • Στις υποχρεώσεις της χώρας σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις.

Δεν υπήρξε συμφωνία για το Δημόσιο...

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της υφυπουργού, Εύης Χριστοφιλοπούλου, με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στον καθορισμό συγκεκριμένου αριθμού απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2015, κάτι που απορρίπτει η ελληνική πλευρά.
mitso150314
Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, "παρουσιάσαμε όλα τα στοιχεία, με κύρια αιχμή το νόμο για τη διαδημοτική κινητικότητα, με την οποία κλείνει ο αριθμός των 25.000 υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα έως το τέλος Μαρτίου". Ο ίδιος παράγοντας επισήμανε ότι "είμαστε σε ένα σημείο, όπου εμείς ζητούμε ποιοτικές αλλαγές και όχι άλλους ποσοτικούς στόχους".
 
Από την πλευρά του, έτερο κυβερνητικό στέλεχος, παρέπεμψε ουσιαστικά σε «ανώτερο επίπεδο» τις αποφάσεις σχετικά με την απαίτηση της τρόικας για πρόσθετες απολύσεις το 2015, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει συνολική διαπραγμάτευση. Εμείς, ως υπουργείο, έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα στο 80%».

Εργασιακά: "Δεν υπήρξε συμφωνία, αλλά η επίτευξή της είναι κοντά..."

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας δεν υπήρξε συμφωνία στη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τους δανειστές, αν και σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος υπάρχει σύγκλιση απόψεων και η επίτευξή της είναι πολύ κοντά. Κατά τη συνάντηση τέθηκαν τα θέματα του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και το θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα .

 

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων η ελληνική πλευρά επιμένει στη θέση της για αναβάθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας που θα έχει την ευθύνη της έγκρισης ή μη των ομαδικών απολύσεων χωρίς νέο νόμο, για μια μεταβατική περίοδο έως το 2015 ενώ η τρόικα ζητά να λυθεί το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση.

vroy150314

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ότι το σύνολο της μείωσης κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες πρέπει να γίνει εφάπαξ από τον ερχόμενο Ιούλιο και να βαρύνει κατά 2.9 ποσοστιαίες μονάδες τους εργοδότες και κατά 1 μονάδα τους εργαζόμενους ενώ η τρόικα ζητά το σύνολο της μείωσης να αφορά τις εργοδοτικές εισφορές και να προστεθεί μια μονάδα το 2016. Τέλος οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές την ανάγκη της διατήρησης των μισθολογικών ωριμάνσεων , υπάρχουν όμως διαφορές ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο που θα γίνονται. Δεν αναμένεται άλλη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τη τρόικα και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σε ανώτερο επίπεδο.

"Αγκάθι" και το πακέτο για τη βιομηχανία...

Χωρίς τελική συμφωνία για τα ενεργειακά, αλλά με πρόοδο σε αρκετά επιμέρους ζητήματα ολοκληρώθηκε η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με την τρόικα, στο υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, στα θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας, περιβάλλοντος καθώς και για τους υδάτινους πόρους υπήρξε συμφωνία ωστόσο στα ενεργειακά «δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση».
maniatis150314
Ο ίδιος τόνισε ότι τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σχετίζονται στενά με τις αποφάσεις που θα ληφθούν την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα συνεδριάσει με αντικείμενο μεταξύ άλλων την προστασία της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας (ζήτημα στο οποίο το ενεργειακό κόστος παίζει κεντρικό ρόλο) και την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών.
Τα θέματα που τίθενται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα περιλαμβάνουν το σύνολο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για μείωση του κόστους της ενέργειας, δηλαδή:
  • Τις συμβάσεις διακοψιμότητας, δηλαδή τις εκπτώσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού για μεγάλες βιομηχανίες με αντάλλαγμα τη δυνατότητα της ΔΕΗ να περιορίζει ή να διακόπτει την ηλεκτροδότηση, ύστερα από προειδοποίηση, σε περιόδους αιχμής της ζήτησης. Η σχετική Υπουργική Απόφαση δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή καθώς εξετάζεται από την Κομισιόν από την άποψη των κρατικών ενισχύσεων.
  • Τις μειώσεις στα τιμολόγια υψηλής τάσης της ΔΕΗ (10-25 %) που αποφασίστηκαν από την τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ.
  • Τις μειώσεις στο κόστος του φυσικού αερίου με επιστροφή κερδών της ΔΕΠΑ στους πελάτες της.
  • Τις δημοπρασίες «πακέτων» λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ που προγραμματίζονται για το φθινόπωρο.
Συζητήθηκαν επίσης τα μέτρα για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών, που περιλαμβάνονται σε σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, στα οποία κατά τις πληροφορίες δεν εκφράστηκαν διαφωνίες. Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Κλείδωσε η συμφωνία για τις τράπεζες

Πάντως, κατά την εξάωρη διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, η οποία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, έκλεισε ουσιαστικά ένα μεγάλο "αγκάθι", αυτό για το μέλλον των τραπεζών.
 
Όπως διευκρίνισε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σε εννέα ημέρες από την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις τράπεζες, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα, θα μπορέσει η Eurobank να προχωρήσει σε γενική συνέλευση για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και την ιδιωτικοποίησή της.
eurobank150314
Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, το νομοσχέδιο για τις τράπεζες ενδέχεται να κατατεθεί πριν από τα άλλα νομοσχέδια που αφορούν στη διαπραγμάτευση και στα προαπαιτούμενα ("το έχουμε έτοιμο κατά 99,9%", είπε χαρακτηριστικά).

Σχετικά με το ποσοστό που θα διατηρήσει στη Eurobank το Δημόσιο, ο ίδιος επισήμανε ότι "εμείς θέλουμε ένα ποσοστό να παραμείνει στο Δημόσιο, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα".

Εκτός από τις τράπεζες, στη διαπραγμάτευση για τις οποίες ήταν παρούσα και η επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου, η συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών αφορούσε και στο δημοσιονομικό σκέλος.

Επίσης υπό συζήτηση, παραμένει το δημοσιονομικό κενό για το 2015 (η κυβέρνηση εμμένει ότι δεν υπάρχει κενό για το 2014), για το οποίο, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «διαφέρουμε με την τρόικα για το ύψος, αλλά αυτό δεν παίζει σημαντικό ρόλο. Καθώς, η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι μάλλον εμείς έχουμε δίκιο».

Αμέσως μετά τη συνολική συμφωνία με την τρόικα, την οποία η κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει επιτύχει έως την προσεχή Δευτέρα, απώτερος στόχος είναι να υπάρξει επιβεβαίωση από τη Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα και να αρχίσει η συζήτηση, εντός του Μαΐου, για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.
merisma150314
Σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος δεν είναι μόνο η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και η διασφάλιση ότι το πρόγραμμα βρίσκεται εντός των στόχων».

Όσον αφορά στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, ο ίδιος τόνισε ότι "η διανομή του κοινωνικού μερίσματος, είναι το τελευταίο που θα συζητήσουμε με την τρόικα".

Η κυβέρνηση, προσδοκά, εξάλλου, να μπορέσει να προσφύγει, από το β΄ εξάμηνο εφέτος, εκ νέου στις αγοράς για δανεισμό (σ.σ. δεν έχει υπάρξει επ' αυτού διαφωνία της τρόικας). Στόχος θα είναι η δοκιμαστική προσφυγή, μέσω ενός μικρού ποσού 5ετών ομολόγων, προκειμένου να εξομαλυνθεί η καμπύλη του χρέους της χώρας.
Τελευταία τροποποίηση στις 01:38 - 16 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.