ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κ. Χατζηδάκης: "Από 15 έως 18 εκατ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό στην ελληνική αγορά"- Ποιοι παράγοντες στερούν ρευστότητα από τις ελληνικές ΜΜΕ

20:04 - 17 Μαρ 2014 | Οικονομία
Κ. Χατζηδάκης: "Από 15 έως 18 εκατ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό στην ελληνική αγορά"- Ποιοι παράγοντες στερούν ρευστότητα από τις ελληνικές ΜΜΕ
Την εκτίμηση ότι το χρηματοδοτικό κενό στην ελληνική αγορά κυμαίνεται από 15 έως 18 εκατ. ευρώ εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της συνάντησης των προέδρων των επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου των Κοινοβουλίων της ΕΕ που έγινε τη Δευτέρα στη Βουλή. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε το ζήτημα της παροχής ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Σε κάθε περίπτωση και σε ότι αφορά στο ρόλο των τραπεζών, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, το πρόβλημα ήταν πολύ σοβαρότερο τους προηγούμενους μήνες καθώς λόγω των προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος και της αστάθειας της οικονομίας είχαν διατεθεί μόλις 100 με 150 εκατομμύρια ευρώ έως τα τέλη του Ιουνίου του 2013, ενώ σήμερα, με στοιχεία από τα τέλη Ιανουαρίου, φαίνεται ότι διατέθηκαν 1,2 δισ. ευρώ, από τα οποία 824 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.

mikromesaie170314

Ο υπουργός προέβαλε την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων στις προσπάθειες και διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η Ελλάδα, ως βασική παράμετρο για την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία. Ο ίδιος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, από το ξέσπασμα της κρίσης, με στόχο τη στήριξη των ΜΜΕ, μέσα από τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την απορρόφηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και τη δημιουργία εργαλείων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

 

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στους ρυθμούς απορρόφησης των διαρθρωτικών ταμείων λέγοντας ότι ενώ τον Ιούνιο του 2012 ήταν 18η στις απορροφήσεις σήμερα βρίσκεται στην 4η θέση στην ΕΕ. Ο υπουργός Ανάπτυξης επεφύλασσε ξεχωριστή αναφορά στις πρόσθετες δυσκολίες για τις ΜΜΕ στη χώρα μας επισημαίνοντας, ότι στην Ελλάδα τα επιτόκια δανεισμού κινούνται σε επίπεδα 9% έως 10% όταν στις χώρες του βορά κινούνται σε επίπεδα 4% με 5% και «για το λόγο αυτό είναι ανάγκη να διαμορφωθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα».

mikromesai170314

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Mihai Tanasescu, υπογράμμισε, ότι η Ελλάδα μετά από 6 συνεχή έτη ύφεσης και συρρίκνωσης του ΑΕΠ αρχίζει να βλέπει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αναγνώρισε, ότι οι ΜΜΕ μετά το ξέσπασμα, αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες για την πρόσβαση τους στη χρηματοδότηση. Σήμερα το 16% του συνόλου των ΜΜΕ στην Ευρώπη δηλώνουν δυσκολία στην πρόσβαση χρηματοδότησης και στην Ελλάδα το ποσοστό είναι στο 32%. Ο κ. Tanasescu αναφέρθηκε στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη στήριξη των ΜΜΕ για τις οποίες υπογράμμισε ωστόσο, ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερο δραστήριες και να επενδύσουν στην έρευνα και την ανάπτυξη.

 

Ο εκτελεστικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών, Guido Ravoet, αναφέρθηκε διεξοδικά στη μεταρρύθμιση για την ευρωπαϊκή τραπεζική και παραδέχθηκε, ότι στην Ελλάδα η κατάσταση για την πρόσβαση των ΜΜΕ σε τραπεζικό δανεισμό ήταν ακόμη πιο δύσκολη καθώς τα επίπεδα κινδύνου και αβεβαιότητας είναι εξαιρετικά υψηλά και επηρεάζουν τόσο τη ζήτηση όσο και την προσφορά πίστωσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.