ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρνείται το ΥΠΟΙΚ τα περί 1.747 χαμένων υποθέσεων φοροδιαφυγής- Μόλις στο 15% η εισπραξιμότητα

20:23 - 17 Μαρ 2014 | Οικονομία
Αρνείται το ΥΠΟΙΚ τα περί 1.747 χαμένων υποθέσεων φοροδιαφυγής- Μόλις στο 15% η εισπραξιμότητα
Τα ειδικά συνεργεία ελέγχου, τα Διπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα και το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) έχουν ολοκληρώσει ως τώρα τον έλεγχο 500 υποθέσεων από τις 1.747 που περιλαμβάνονται στη λίστα φορολογούμενων ύποπτων για φοροδιαφυγή που έχει το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζοντας ότι οι υποθέσεις αυτές, εμπλουτίστηκαν με συναφείς ελέγχους (σε συγγενείς κτλ.) και επεκτάθηκαν σε 2.680.

Οι 500 υποθέσεις, αναφέρει το υπουργείο, είτε ολοκληρώθηκαν οριστικά είτε βρίσκονται σε στάδιο δικαστικής προσφυγής μετά τον έλεγχο, ενώ έχουν βεβαιωθεί περίπου 100 εκατ. ευρώ. Η εισπραξιμότητα των υποθέσεων αυτών, είναι περίπου στο 15% των βεβαιωθέντων. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το ΚΕΦΟΜΕΠ ως αρμόδιο για αυτούς τους ελέγχους, προχωράει τον έλεγχο ακόμη 300 υποθέσεων.

forodiafig170314

Αναφερόμενο σε δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με το θέμα, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι οι έλεγχοι των υποθέσεων αυτών συνεχίζονται και ότι «δεν τίθεται κάποιο θέμα ολιγωρίας ή έλλειψης βούλησης στην ολοκλήρωση των ελέγχων, που από την φύση τους είναι πολύπλοκοι και σχετικά χρονοβόροι σε σχέση με άλλες πιο απλές υποθέσεις φοροδιαφυγής».

 

Να θυμίσουμε ότι στη λεγόμενη «λίστα των 1.747» είχε καταλήξει ομάδα ελεγκτών υπό την τέως διευθύντρια Ελέγχων του ΥΠΟΙΚ Κατερίνα Φραντζεσκάκη. Αρχικά πήραν στοιχεία για τις αγοραπωλησίες ακινήτων μεταξύ 2003-10 και έφτιαξαν μία λίστα με τα ΑΦΜ φυσικών προσώπων που είχαν πληρώσει φόρο μεταβίβασης άνω των 20.000 ευρώ. «Στο 80% των περιπτώσεων ήταν εργολάβοι, αρχιτέκτονες ή μηχανικοί», δήλωσε το πρώην στέλεχος του υπουργείου στην «Καθημερινή». «Παρουσίαζαν τις συναλλαγές –ενίοτε διψήφιο αριθμό μέσα σε ένα χρόνο– ως ιδιωτικές αντί για επαγγελματικές, για να αποφύγουν την επιπλέον φορολογική επιβάρυνση».

 

Κατόπιν περαιτέρω επεξεργασίας, η ομάδα κατέληξε σε μία λίστα με περίπου 1.700 άτομα, εκ των οποίων, σύμφωνα με την πρώην διευθύντρια Ελέγχων, η «μερίδα του λέοντος» ήταν από τον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά υπήρχαν κι άλλοι, «συμπεριλαμβανομένων δημοσίων υπαλλήλων και πολιτικών».

forodiafigi170314

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.