ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Nέα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μέσα στον Μάρτιο μετά την επιτυχία της Πειραιώς

01:01 - 19 Μαρ 2014 | Οικονομία
Nέα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μέσα στον Μάρτιο μετά την επιτυχία της Πειραιώς
Οδηγός το ομολογιακό της Πειραιώς. Stand by, οι εισηγμένες για τις δικές τους εκδόσεις. Τα σχόλια της αγοράς για την έκδοση της Πειραιώς.

Νέα σενάρια κυκλοφορούν στην τραπεζική αγορά για το χρόνο εξόδου της χώρας στις αγορές. Καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές έκαναν λόγο αργά χθες το βράδυ περί πλήρους ετοιμότητας του οικονομικού επιτελείου και του ΟΔΔΗΧ για έξοδο της χώρας στις αγορές κατά τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου και σίγουρα πριν από το Πάσχα! Η έκδοση δεν θα είναι δεκαετής, αλλά θα αφορά σε ομόλογο 5ετούς διάρκειας και το προς άντληση ποσό δεν θα είναι μεγαλύτερο από 3 δις. ευρώ. Ως προς το «παζάρι» για το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί η χώρα, η έκδοση της Πειραιώς έδειξε τον δρόμο. Η «βάση», σύμφωνα με τους τραπεζίτες, δεν μπορεί να είναι άλλη από 5,12%, τη στιγμή που προ μίας εβδομάδας, η αγορά συζητούσε για μία έκδοση με επιτόκιο μεταξύ 5,5 με 6%.

exodo180314 

Από τη στιγμή δε, που προεξοφλείται περαιτέρω αποκλιμάκωση των spreads και του επιτοκίου στη δευτερογενή αγορά, με αφορμή την πολυπόθητη αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P την ερχόμενη Παρασκευή, η αγορά θα δείξει το δρόμο, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές. Μυτιληναίος, Motor Oil, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένουν την έξοδο της χώρας στις αγορές προκειμένου με τη σειρά τους να προχωρήσουν στις δικές τους ομολογιακές εκδόσεις. Οι χρηματιστές κάνουν λόγο για πολύ σημαντικά νέα που έχει μπροστά της η αγορά. Ο κ. Εμ. Χατζηδάκης, υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή αναφέρει ότι, « η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) έκδοση της Πειραιώς αποτελεί καλό νέο και ανοίγει την όρεξη των ξένων να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο για την Ελλάδα». Ο ίδιος μάλιστα συνδέεει τα καλά νέα με την πορεία της αγοράς, σχολιάζοντας ότι «η θετική τάση μπορεί να κρατήσει μέχρι την έξοδο της χώρας στις αγορές».

 

Την ίδια άποψη έχει και διαχειριστής σε νεοσυσταθέν fund με εφοπλιστικά κεφάλαια το οποίο τους τελευταίους μήνες επενδύει συστηματικά στο Χ.Α. και στις περιφερειακές αγορές της Πολωνίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας.    Όπως τόνισε όλα δείχνουν ότι οι Ελληνικές τράπεζες έχουν μέλλον και συνέχεια. Εκείνο που ίσως προβληματίζει, είναι ότι στη χθεσινή έκθεση της S&P για την Πειραιώς και την Alpha είναι ότι το μαξιλάρι από τις αυξήσεις κεφαλαίου για το ύψος των επισφαλειών δεν αρκεί.

 

Στο μεταξύ χθες, η απόδοση της δεκαετίας διαμορφωνόταν στο 6,7% και η τιμή του ομολόγου είχε ξεπεράσει τις 75 μονάδες.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

sxaritos@reporter.gr

exo180314

Τελευταία τροποποίηση στις 10:48 - 19 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.