ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: «Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι προ των πυλών»

14:14 - 19 Μαρ 2014 | Οικονομία
Bloomberg: «Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι προ των πυλών»
«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι προ των πυλών», γράφει σήμερα το Bloomberg, σε ένα απ' τα κύρια θέματα που φιλοξενεί στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας του.

Η πετυχημένη έκδοση ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς, την πρώτη έκδοση για ελληνική τράπεζα απ' το 2009, δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το οποίο υπογραμμίζει τη δήλωση Χρυσοχοϊδη χθες ότι το ελληνικό Δημόσιο θα δοκιμάσει να προχωρήσει σε ομολογιακή έκδοση στις αγορές πριν τις ευρωεκλογές 
 
«Δεν πιστεύω ότι η Πειραιώς θα μπορούσε να αντλήσει αυτά τα χρήματα ένα χρόνο πριν, αλλά τώρα η κατάσταση στην Ευρωπεριφέρεια έχει βελτιωθεί δραστικά», λέει ο Volker Marnet-Islinger, επικεφαλής επενδύσεων εταιρικών ομολόγων στην Deka Investment GmbH με έδρα την Φρανκφούρτη, που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο ύψους 22 δισ ευρώ. «Βλέπουμε τεράστια βιβλία προσφορών για εκδόσεις υψηλής απόδοσης», προσθέτει. 
 
Το νέο κύμα εμπιστοσύνης που δείχνουν οι επενδυτές συνολικά στην Ευρωζώνη αντικατοπτρίζεται στη σημαντική μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ευρωπεριφέρειας, σημειώνει το Bloomberg. Οι αποδόσεις των ελληνικών και των ιρλανδικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον απ' το 2010. Τα κέρδη που καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα απ' την αρχή της χρονιάς φθάνουν το 18% και είναι τα μεγαλύτερα σε όλη την Ευρωζώνη. Στο ίδιο διάστημα τα πορτογαλικά έχουν αποδώσει 10% και τα ισπανικά 5,3%.
 
Ωστόσο η Ελλάδα εξακολουθεί να εξαρτάται σε εξωτερική βοήθεια για τη χρηματοδότηση της. Το θετικό είναι ότι μετά από πολλούς μήνες χθες η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να συμφωνήσει με την τρόικα για την αξιολόγηση του προγράμματος, κάτι που ανοίγει την πόρτα για την εκταμίευση των υπολοίπων χρημάτων του ελληνικού προγράμματος. 
 
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στη δευτερογενή αγορά υποχώρησε 22 μονάδες βάσης, στο 6,82%.
 
Οι επενδυτές, όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Πειραιώς «διψούν» για υψηλής απόδοσης τοποθετήσεις. Η τράπεζα πούλησε χθες τριετή ομόλογα με επιτόκιο 5%, 452 μονάδες βάσης πάνω απ' το  mid-swap επιτόκιο, σύμφωνα με το Bloomberg. 
 
Τα ομόλογα πιθανόν να αξιολογηθούν με Caa1 απ' τη Moody's, επτά επίπεδα κάτω απ' το αποκαλούμενο «investment grade», κατ' ουσίαν το όριο χαρακτηρισμού των ομολόγων ως «σκουπίδια» (junk).
 
Όπως σημειώνει το Bloomberg οι δανειολήπτες πλέον εκμεταλλεύονται αυτή την επενδυτική τάση που υπάρχει καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν να διατηρούν τα επιτόκια τους σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και ο S&P λέει ότι οι πιθανότητες στάσης πληρωμών θα υποχωρήσουν στο 5,2% του χρόνου από 5,9% που ήταν στο τέλος του 2013.
 
Για την περίπτωση της Ελλάδας το Bloomberg στέκεται και στη δήλωση του υπ. Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοϊδη, που λέει ότι οι Ευρωεκλογές δεν πρόκειται να επηρεάσουν την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.