ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έως 1.000 ευρώ το μέρισμα για τους αδύναμους, στα 500 ευρώ για τους ένστολους- Οι πληροφορίες για τα εισοδηματικά κριτήρια- Στις αρχές Μάη θα μπει στις τσέπες των δικαιούχων

01:43 - 21 Μαρ 2014 | Οικονομία
Έως 1.000 ευρώ το μέρισμα για τους αδύναμους, στα 500 ευρώ για τους ένστολους- Οι πληροφορίες για τα εισοδηματικά κριτήρια- Στις αρχές Μάη θα μπει στις τσέπες των δικαιούχων
Αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα ληφθούν υπόψιν, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα σε άνεργους και οικονομικά ασθενέστερους, με το επίδομα ανά δικαιούχο να είναι στην περιοχή των 500 ευρώ- ενδεχομένως και λίγο πιο κάτω. Τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το θέμα.

Πάντως θα επιχειρηθεί συνδυασμός εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, χωρίς το ποσό ανά δικαιούχο να είναι πολύ χαμηλό αλλά και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα υπέρβασης του κονδυλίου των περίπου 475εκ.€ που συμφώνησε η κυβέρνηση με τη Τρόικα. Έτσι, όπως προκύπτει από τη σύσκεψη της Πέμπτης στο υπουργείο Οικονομικών, το ελάχιστο ποσό για τα φτωχά νοικοκυριά θα είναι στη περιοχή των 400- 500€, ενώ σε καμία περίπτωση- ακόμα και με τη κλιμάκωση λόγω παιδιών- δεν θα ξεπερνά τα 1.000€ εφάπαξ.

merism210314

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα εισοδηματικά όρια αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 6.000€ και 10.000€. Ανάλογα, βέβαια, με το ύψος του εισοδήματος θα καθοριστεί και ο αριθμός των δικαιούχων, αλλά και το ύψος του επιδόματος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για περαιτέρω κατηγοριοποίηση των δικαιούχων, δηλαδή άλλη κατηγορία οι ένστολοι, άλλη κατηγορία τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, άλλη κατηγορία οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς δραστηριότητα, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση θα διαφοροποιείται και το επίδομα.

 

Σε σχέση με τους ένστολους, από 500€ εφάπαξ θα είναι το βοήθημα ενώ οι δικαιούχοι θα είναι 64.065. Βέβαια σύμφωνα με πληροφορίες, θα ληφθεί μέριμνα ώστε το όριο των 1.500€ (ακαθάριστες αποδοχές χωρίς υπερωρίες και εξαιρέσιμα) δεν θα είναι απόλυτος «κόφτης», αφού θα υπάρξει «ανοχή» στη περίπτωση υπέρβασης του κατά 40- 50 ευρώ. Το επίδομα αυτό, για τους ένστολους δεν θα κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, αφού αυτό αποφάσισε η ειδική επιτροπή

enstoloi210314

Εν τω μεταξύ, βέβαιο είναι, ότι ως βάση δεδομένων, προκειμένου να οριστούν οι δικαιούχοι , θα χρησιμοποιηθούν οι φορολογικές δηλώσεις του 2013 (εισοδήματα 2012) και οι δηλώσεις ΦΑΠ του 2013, κάτι που σημαίνει ότι όσον αφορά στα περιουσιακά κριτήρια, το «ξεσκαρτάρισμα» θα γίνει με βάση την αξία των ακινήτων. Σύμφωνα με μέλος της επιτροπής, θα εξαιρεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, η πρώτη κατοικία. Ωστόσο, η επιτροπή δεν έχει ακόμη υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, π.χ. να τεθεί και όριο εμβαδού της κατοικίας.

 

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει το διάστημα που θα κάνει τις σχετικές διανομές- με πιθανές ημερομηνίες από 5 έως 9 Μαΐου- με στόχο να απλοποιηθεί πλήρως η διαδικασία διανομής του 1 εκατομμυρίου που θα λάβουν πολίτες από το πρωτογενές πλεόνασμα. Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου θα δώσει τα σχετικά κριτήρια ώστε στη συνέχεια και τα χρήματα να πιστωθούν αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, αυτόματα.

 

Δηλαδή με βάση τον αριθμό λογαριασμού, που κάθε δικαιούχος έχει στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών (TAXISNET), θα μπορεί την επόμενη

ημέρα από την πίστωση (από 5 έως 9 Μαΐου), να επισκεφτεί την τράπεζά του και να λάβει το βοήθημα. Εάν δεν υπάρχει ο αριθμός λογαριασμού, τότε μόνο οι δικαιούχοι θα μπαίνουν στο σύστημα για να τον συμπληρώσουν προκειμένου να καταβληθούν τα χρήματα.

ypoik210314

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:43 - 21 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.