ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χάσαμε 1 δις από εξαγωγές στην Τουρκία λόγω της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης που ισχύει από το 1996!

02:24 - 21 Μαρ 2014 | Οικονομία
Χάσαμε 1 δις από εξαγωγές στην Τουρκία λόγω της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης που ισχύει από το 1996!
Δασμοί και περιορισμοί στέρησαν τη χώρα από έσοδα 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από το διασυνοριακό εμπόριο τροφίμων και ποτών με την Τουρκία, σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα του Υπ. Εξωτερικών, Παναγιώτη Μίχαλο, ο οποίος μίλησε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

«Για σύγκριση, το 2013 οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Βουλγαρία, μία χώρα-μέλος της ΕΕ με την οποία έχουμε ελεύθερη διακίνηση αγαθών, ανήλθαν σε 340 εκ.€. Το 2013, όμως, οι εξαγωγές μας προς την Τουρκία ανήλθαν μόλις σε 55 εκ. €, ακριβώς όσο και προς την Σερβία, μία χώρα με το 5% του ΑΕΠ και το 10% του πληθυσμού της Τουρκίας. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην Συμφωνία Τελωνειακής Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας που ισχύει από το 1996, και η οποία εμποδίζει την ελεύθερη πρόσβαση των τροφίμων στην τουρκική αγορά. Ύστερα από μελέτη που κάναμε, εκτιμούμε ότι αν δεν ίσχυαν οι υπερβολικοί περιορισμοί, οι εξαγωγές μας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων – ποτών προς την Τουρκία θα ήταν υψηλότερες τουλάχιστον κατά 140 εκ. €. Οι απώλειές μας σε εξαγωγές μόνον κατά την τελευταία δεκαετία υπερβαίνουν το 1 δισ. € και αυτό πρέπει να αλλάξει», τόνισε ο Παναγιώτης Μίχαλος.

eksagoges210314

Αναφερόμενος στο ρόλο της Πολιτείας, σημείωσε ότι η ευθύνη της είναι να ανοίγει νέες αγορές, να βοηθάει την ελληνική βιομηχανία να προωθήσει με στοχευμένο τρόπο το προϊόν της, να αναδείξει και να προβάλει την υπεραξία του ελληνικού διατροφικού προϊόντος, συμπληρώνοντας ότι βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών είναι πλέον και η αύξηση των εξαγωγών προς την Τουρκία που από το 1996 παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα λόγω της Συμφωνίας Τελωνειακής Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας.

 

Ο ΓΓ του Υπ. Εξωτερικών πάντως, αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια του κλάδου και στο γεγονός ότι η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς και βασικούς πυλώνες της Ελληνικής Οικονομίας. «Καθ' όλη την περίοδο της κρίσης, ο κλάδος των τροφίμων όχι μόνον άντεξε, αλλά μάλιστα βοήθησε αποτελεσματικά στην μείωση του εμπορικού μας ελλείμματος και στην διαμόρφωση πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ενώ η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων είναι ο πρωτοπόρος των εξαγωγών της χώρας και κατέχει το 27% του κύκλου αγορών, πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες ακόμα δυνατότητες με άρμα τη Μεσογειακή διατροφή που αποτελεί σε όλο τον κόσμο επιλογή υγιεινής διατροφής», υπογράμμισε.

 

Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.