ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων "ήλθε" βράδυ με προβλήματα…

02:34 - 21 Μαρ 2014 | Οικονομία
Η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων "ήλθε" βράδυ με προβλήματα…
Νύκτωρ ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη ρυθμιστεί ορισμένα σημαντικά ζητήματα, τα οποία είναι απαραίτητα για να καταστεί δυνατή η συμπλήρωση των νέων εντύπων. Το βράδυ της Πέμπτης λύθηκαν κάποια από τα προβλήματα και πλέον ανοίγει η ψηφιακή εποχή για τον κάθε φορολογούμενο.

Ωστόσο οι φορολογούμενοι δεν μπορούν ακόμη να αποστείλουν τις δηλώσεις τους, αφού δεν έχουν στη διάθεσή τους σημαντικά στοιχεία που χρειάζονται για την ορθή συμπλήρωση των κωδικών του βασικού εντύπου Ε1 της δήλωσης.

 

Τα προβλήματα:

  • Ποσά αποδοχών που καταβλήθηκαν το 2013 σε μισθωτούς, συνταξιούχους, εργαζόμενους με «μπλοκάκια» και λοιπούς αυτοαπασχολούμενους τακτικά αμειβόμενους δεν ήταν προσυμπληρωμένα στις περισσότερες δηλώσεις που αναρτήθηκαν στο σύστημα ΤΑΧΙSNET
  • Το υπουργείο δεν έχει ακόμη εκδώσει τις επίσημες αναλυτικές οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση των δηλώσεων ούτε έχει επιλύσει ορισμένα σημαντικά νομοθετικά ζητήματα.
  • Οι περισσότεροι εργοδότες (επιχειρήσεις, υπηρεσίες καταβολής μισθοδοσίας του δημοσίου τομέα, ασφαλιστικά ταμεία κ. α.) δεν έχουν ακόμα υποβάλει ηλεκτρονικά, στο σύστημα TAXISNET, τα στοιχεία των βεβαιώσεων για τους μισθούς και τις συντάξεις που κατέβαλαν καθώς και για τους φόρους μισθωτών υπηρεσιών που παρακράτησαν το 2013. Το υπουργείο υπολόγιζε να έχει νωρίτερα από την ημερομηνία (28 Μαρτίου) που όρισε τα στοιχεία των βεβαιώσεων αποδοχών. Όμως δεν τα έχει.
  • Μισθωτοί, συνταξιούχοι και λοιποί φορολογούμενοι για τους οποίους δεν έχουν ακόμη υποβληθεί οι βεβαιώσεις αποδοχών θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να δουν τα εισοδήματά τους να εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στις δηλώσεις τους, για να μπορέσουν να τις υποβάλουν.
  • Αδιευκρίνιστο παραμένει από το υπουργείο Οικονομικών αν οι τόκοι των καταθέσεων πρέπει τελικά να δηλωθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ ή μόνο εφόσον υπερέβησαν τα 250€. Πάντως, τα στοιχεία για τους τόκους του 2013 έχουν αναρτηθεί και προσυμπληρωθεί, στις δηλώσεις των φορολογουμένων, καθώς οι τράπεζες τα απέστειλαν ήδη στο υπουργείο Οικονομικών. Έτσι οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να απευθυνθούν στις τράπεζες για τις σχετικές βεβαιώσεις.
  • Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα τι θα γίνει με τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές του 2013 και πώς θα υπολογιστεί η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα των ατομικών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν εκδοθεί εγκύκλιοι για τις ανείσπρακτες αποδοχές του 2012, αλλά για τα εισοδήματα του 2013 δεν υπάρχει προς το παρόν ενημέρωση. Πέρυσι δεν δηλώθηκαν οι αποδοχές αυτές. Θα δηλωθούν όταν αποκτηθούν. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί εγκύκλιος και για τον τρόπο αντιμετώπισης των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων.
  • Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους μόνο οι καταβληθείσες εντός του 2013 εισφορές του ιδίου έτους ή εάν θα εκπίπτουν όλες οι καταβληθείσες μέσα στο 2013 εισφορές (και αυτές που ρυθμίστηκαν).

dhmosio210314

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.