ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αδειοδότηση επιχειρήσεων: Με το πάσο τους τα συναρμόδια υπουργεία - "Θα" στείλουν προτάσεις όταν το θυμηθούν...

08:37 - 24 Μαρ 2014 | Οικονομία
Την ώρα που φουντώνουν οι φωνές και οι κριτικές για ολιγωρίες στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στη χώρα, στο προσκήνιο επανέρχεται το θέμα της εφαρμογής του νέου απλουστευμένου τρόπου αδειοδότησης των επιχειρήσεων καθώς τα οκτώ συναρμόδια υπουργεία έχουν αφήσει στην αναμονή το υπουργείο Ανάπτυξης αφού δεν έχουν ακόμη αποστείλει, ως όφειλαν, τις προτάσεις τους σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στις οποίες πρέπει να εφαρμοσθεί το νέο καθεστώς καθώς και ποιες πρέπει να εξαιρεθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχέδιο για τον νέο νόμο-πλαίσιο είχε παρουσιασθεί στις 17 Φεβρουαρίου, παρουσία μάλιστα τότε του πρωθυπουργού και των συναρμόδιων υπουργών, με τον κ. Αντώνη Σαμαρά να δηλώνει τότε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί έως τις αρχές Απριλίου.
Για το ζήτημα των καθυστερήσεων έχει ενημερωθεί το πρωθυπουργικό γραφείο, προκειμένου να ασκηθούν οι απαιτούμενες πιέσεις, ενώ στις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι να περιληφθεί ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο, η οποία στην ουσία θα φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων όσα υπουργεία και όσες υπηρεσίες τους δεν ανταποκριθούν εγκαίρως.

Τα συναρμόδια υπουργεία είναι τα ακόλουθα: Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Τουρισμού και Ναυτιλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τρία επίπεδα αδειοδότησης: για την πλειονότητα των περιπτώσεων, θα αρκεί απλή δήλωση που θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα περιλαμβάνει τα στοιχεία της έναρξης δραστηριότητας στη ΔΟΥ και το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Η επόμενη βαθμίδα περιλαμβάνει δραστηριότητες για τις οποίες θα απαιτείται βεβαίωση συμμόρφωσης προς τις προδιαγραφές που θα ισχύουν για τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα. Στις πιο σύνθετες περιπτώσεις θα χρειάζεται άδεια πριν από την έναρξη της δραστηριότητας. Τα συναρμόδια υπουργεία είναι αυτά που πρέπει να καθορίσουν σε ποια βαθμίδα αδειοδότησης θα υπαχθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η εναλλακτική την οποία επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης είναι η ακόλουθη: όπου δεν καθορίζεται συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής της αδειοδότησης, να θεωρείται αυτοδικαίως ότι αυτό θα υπάγεται στην πρώτη βαθμίδα, δηλαδή στην απλή δήλωση.
Η απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων θεωρείται εκ των κορυφαίων μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και ένα από τα βασικότερα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου και κυρίως της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για την κατάσταση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, η εγκατάσταση-αδειοδότηση επιχειρήσεων θεωρείται το κυριότερο εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα, ενώ το συνολικό κόστος της γραφειοκρατίας, το οποίο επωμίζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, υπολογίζεται σε 7,8 δισ. ευρώ ετησίως.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.