ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά: Ετοιμάζεται ο κανονισμός εμπορίας τους

01:01 - 25 Μαρ 2014 | Οικονομία
Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά: Ετοιμάζεται ο κανονισμός εμπορίας τους
Εντός του 2014 πρόκειται να λάβει "σάρκα και οστά" ο κανονισμός εμπορίας της εγχώριας αγοράς αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, αλλά και να υιοθετηθεί πρόταση για τον τεχνικό κανονισμό εγγραφής των ποικιλιών του κλάδου. Γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του μεγέθους της συγκεκριμένης αγοράς, εκτινάσσοντας ταυτόχρονα και την καλλιεργούμενη έκταση, που σήμερα υπολογίζεται σε πάνω από 40.000 στρέμματα.

Παράγοντας που ασχολείται με τη συγκεκριμένη αγορά τόνισε ότι η ενίσχυσή της βοηθά τους επιχειρηματίες, αφού τους προσφέρει όπως είπε ένα προϊόν που θα τους οδηγήσει σε αγορές εκτός των ελληνικών συνόρων, αποφέροντας για αυτούς σημαντικά κέρδη. Όπως υπογράμμισε, ήδη  μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αφού αγοράζουν την πρώτη ύλη από τους παραγωγούς, τη "μεταποιούν την τυποποιούν και την μοσχοπουλούν".

 

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα φιλοξενεί το 50% της φυτικής βιοποικιλότητας στην ΕΕ, το 80% της Βαλκανικής χλωρίδας και υπάρχουν καταγεγραμμένα 6.500 είδη ελληνικής χλωρίδας, εκ των οποίων τα 2,944 είναι ενδημικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Από αυτά, ακόμα και σήμερα δεν αξιοποιούνται ούτε τα 30, τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο η αγορά αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ.

aromatika240314

Τελευταία τροποποίηση στις 20:05 - 24 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.