ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ωδή του Business Week στους Έλληνες: Η Ελλάδα επιτυγχάνει μια εκπληκτική ανάκαμψη

10:56 - 28 Μαρ 2014 | Οικονομία
Ωδή του Business Week στους Έλληνες: Η Ελλάδα επιτυγχάνει μια εκπληκτική ανάκαμψη
Το εγκώμιο του ελληνικού λαού πλέκει, σήμερα, το περιοδικό Business Week μέσα από το άρθρο του «Yasou: Η Ελλάδα επιτυγχάνει μία καταπληκτική ανάκαμψη» (Yasou: Greece Is Pulling Off an Amazing Recovery).

 

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων, που μειώθηκαν «από το μη βιώσιμο 30%, κάτω από 7%» είναι, κατά τους συντάκτες, και το βασικό στοιχείο στο συμπερασμα ότι οι επενδυτές εμφανίζονται όλο και πιο αισιόδοξοι για την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα χρέη της.

 

Το περιοδικό τονίζει άμεσα την ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «Είναι σπάνιο μία χώρα να ανακτήσει τόσο γρήγορα την εικόνα της στους πιστωτές». Κι αναφερόμενο στο θέμα τρόικα, το άρθρο παραθέτει πως τελικά αυτό που πήγε σωστά είναι πως η τρόικα των ξένων πιστωτών έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση φτηνά δάνεια έτσι ώστε να μην χρειαστεί να δανειστεί με αυτά τα υπερβολικά επιτόκια της ανοιχτής αγοράς. «Και η ελληνική κυβέρνηση ήταν απροσδόκητα επιτυχής στη μείωση των δαπανών», συμπληρώνει.Επιπλέον επισημαίνει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ένα χρόνο νωρίτερα από τον στόχο και την ελπίδα της κυβέρνησης να βγει στις αγορές πριν τις εκλογές του Μαΐου.

 

Το δημοσίευμα εστιάζει στο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, τονίζοντας την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση ελληνικών τραπεζών (Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς), τις δημοπρασίες για την κατασκευή αεροδρομίου στην Κρήτη και αυτοκινητόδρομου μεταξύ Κορίνθου – Πατρών και την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας από τα τέλη του 2017. Επιπλέον αναφέρεται στην ανάκαμψη του τουρισμού και την προσδοκία για παροχή δωρεάν Internet πανελλαδικά στα τέλη του έτους. «Αυτή την εβδομάδα στην οποία οι Έλληνες γιόρτασαν την επέτειο της εθνικής του επανάστασης, οι τράπεζες κατάφεραν να πουλήσουν μετοχές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ξένους επενδυτές, ενισχύοντας τα κεφάλαιά τους και τη δυνατότητά τους να κάνουν νέα δάνεια. Η κυβέρνηση μπορεί να δαπανήσει ξανά σε νέα έργα. Το Bloomberg αναφέρει ότι μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει».

 

 

"Οι Έλληνες είναι απροσδόκητα στωικοί"

Σχετικά, με τη στάση της χώρας στο γενικότερο σκηνικό των αλλαγών, το δημοσίευμα χαρακτηρίζει τους Έλληνες "απροσδόκητα στωικούς". Συγκεριμένα αναφέρει πως «Ο ελληνικός λαός ήταν απροσδόκητα στωικός, αντέχοντας μία οικονομική πτώση που ήταν πολύ μεγαλύτερη από μία ύφεση, χωρίς βίαιες αναταραχές. Οι Έλληνες πέρασαν από την κατάσταση όπου ζούσαν με περισσότερα από όσα είχαν σε ένα ακραίο σφίξιμο του ζωναριού. Η αποκαλούμενη εσωτερική υποτίμηση οδήγησε σε τεράστια επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσης και σε ανεργία 27%».

 

Επισημαίνει, ωστόσο, πως οι προκλήσεις για την Ελλάδα δεν έχουν ακόμη τελειώσει.  «Η κυριότερη είναι πως το σφίξιμο του ζωναριού δεν φτάνει. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να καταργήσει επιδοτήσεις και προστατευτικά εμπόδια κεκτημένων πολιτικών συμφερόντων», τονίζοντας πως τα πολιτικά κεκτημένα συμφέροντα κοστίζουν στο ευρύ κοινό, εμποδίζοντας την ανάπτυξη.

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:33 - 28 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.