ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι θα αποφασίσει σήμερα η ΕΚΤ- Τι θα πει ο Ντράγκι- Ποια θα είναι η αντίδραση του ευρώ

00:01 - 03 Απρ 2014 | Οικονομία
Τι θα αποφασίσει σήμερα η ΕΚΤ- Τι θα πει ο Ντράγκι- Ποια θα είναι η αντίδραση του ευρώ
Η Goldman Sachs αναμένει πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε χαλάρωση της πολιτικής της με μια μικρή μείωση των βασικών επιτοκίων ή / και τόνωση της ρευστότητας αγοράς. Οι επιθετικές αντισυμβατικές πολιτικές ωστόσο, θα αργήσουν να υιοθετηθούν από την κεντρική τράπεζα, όπως επισημαίνει.

Σε ότι αφορά την αντίδραση του ευρώ σε μία τέτοια απόφαση, η Goldman εκτιμά ότι θα αποδυναμωθεί ελαφρώς, αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς για «γυρίσει» κανείς σε short θέσεις απέναντι στο ενιαίο νόμισμα. Σε περίπτωση όμως που η ΕΚΤ δεν προχωρήσει σε καμία αλλαγή πολιτικής σήμερα, το ευρώ αναμένεται να σημειώσει ράλι, τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα.

euromoney020414

Σύμφωνα με την BofA Merrill Lynch, ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Μάρτιο ήταν αιφνιδιαστικά χαμηλός (στο 0,5% σε ετήσια βάση), δεν είναι αρκετό για να προκαλέσει δράση της ΕΚΤ ακόμα. Το σκεπτικό της BofA στηρίζεται σε δύο παράγοντες:

  • το μεγαλύτερο μέρος του βάρους στον πληθωρισμό έρχεται από τις τιμές τις ενέργειας και
  • η ΕΚΤ αναμένει ανάκαμψη του πληθωρισμού τον Απρίλιο.

Η BofA επισημαίνει πως εάν η ΕΚΤ διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της, αυτό είναι πιθανό να υποστηρίξει το ευρώ αρχικά. Ωστόσο, αναμένεται μία πιο υποστηρικτική για την οικονομία συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι, που μπορεί να περιλαμβάνει κάποιες δηλώσεις σχετικά με τις επιπτώσεις του ισχυρού ευρώ στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, γεγονός που στη συνέχεια θα μπορούσε να αποδυναμώσει το ενιαίο νόμισμα.

halaros020414

Το εάν και το πώς η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού τους επόμενους μήνες, θα αποτελέσει βασική κινητήρια δύναμη για το ευρώ, αλλά η BofA δεν αναμένει ότι σημερινή συνεδρίαση θα δώσει και την τελική ετυμηγορία. Η πραγματική οικονομία θα μπορούσε να δικαιολογήσει ένα πολύ πιο αδύναμο ευρώ, αλλά η στάση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ το αποτρέπει αυτό από το να συμβεί. Εάν η ΕΚΤ χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της, αυτό θα μπορούσε να σημάνει την "αλλαγή του παιχνιδιού" για το ευρώ, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να περάσει την κόκκινη γραμμή που η ίδια έχει θέσει, προχωρώντας σε αντισυμβατικό έδαφος, καταλήγει η BofA.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.