ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ στο 0,25% - Ντράγκι: Θα χρησιμοποιηθούν και μη συμβατικά μέτρα για τον αποπληθωρισμό

14:53 - 03 Απρ 2014 | Οικονομία
Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ στο 0,25% - Ντράγκι: Θα χρησιμοποιηθούν και μη συμβατικά μέτρα για τον αποπληθωρισμό
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται, ακόμη και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά την αιφνιδιαστική μείωση του πληθωρισμού στο 0,5%.

Η πλειονότητα των αναλυτών - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν ότι η ΕΚΤ δεν θα κινηθεί σε αυτή τη συνεδρίαση, παρά τις έντονες πιέσεις. Η προσοχή στρέφεται τώρα στη συνέντευξή Τύπου του Μάριο Ντράγκι (15:30 ώρα Ελλάδας) όπου αναλυτές και επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις για τις μελλοντικές προθέσεις της ΕΚΤ.

 

Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που απαιτούνται για την καταπολέμηση του παρατεταμένα χαμηλού πληθωρισμού, διαμήνυσε ο Μάριο Ντράγκι


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει τα όποια μη συμβατικά μέτρα που έχει στη διάθεσή της για να διασφαλίσει ότι ο χαμηλός πληθωρισμός δεν θα επιμείνει για πολύ καιρό στην ευρωζώνη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση της απόφασης νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, όπου διατήρησε αμετάβλητη στο 0,25% τα επιτόκια.

 

Ο Ντράγκι εξήγησε πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο για παρατεταμένη χρονική περίοδο, ωστόσο δεν απέκλεισε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, η οποία θα εξακολουθήσει να στηρίζει την οικονομία όσο καιρό χρειαστεί.


«Το Διοικητικό Συμβούλιο (ΕΚΤ) είναι ομόφωνο στη δέσμευσή του για τη χρήση όλων των μη συμβατικών μέσων στο πλαίσιο της εντολής της, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους κινδύνους από μια πολύ παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 


Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 0,5% το Μάρτιο, τα χαμηλότερα επίπεδα από την βαθιά ύφεση του 2009, παραμένοντας για έκτο μήνα της στην «ζώνη κινδύνου» του κάτω από το 1%.

 

Ο Ντράγκι τόνισε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και θα ανέλθει κοντά στο 2% στο τέλος του επόμενου έτους ενώ δήλωσε πως δεν υπάρχουν αλλαγές στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη

Τελευταία τροποποίηση στις 16:03 - 03 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.