ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κ. Χατζηδάκης: "Το νέο ΕΣΠΑ 2014- 2020 θα δίνει έμφαση σε επιχειρηματικότητα, καινοτομία & εξωστρέφεια"

18:27 - 03 Απρ 2014 | Οικονομία
Κ. Χατζηδάκης: "Το νέο ΕΣΠΑ 2014- 2020 θα δίνει έμφαση σε επιχειρηματικότητα, καινοτομία & εξωστρέφεια"
"Θέλουμε το νέο ΕΣΠΑ να αποτελέσει το νέο ξεκίνημα για την ελληνική οικονομία, με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία («ΕΠΑνΕΚ-κίνηση») να αποτελεί κομβικό σημείο αυτής της στόχευσης", είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, στη διάρκεια ημερίδας διαβούλευσης για το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα "ΕΠΑνΕΚ-κίνηση" θα είναι το μεγαλύτερο στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, καθώς σε αυτό θα κατευθυνθεί το 25% των συνολικών κονδυλίων, ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ για το 2014-2020. Τα κεφάλαια αυτά θα στοχεύσουν σε 9 συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, (τουρισμός, αγροδιατροφικός τομέας, logistics, περιβαλλοντική βιομηχανία, υγεία συνολικά, παραγωγή εξοικονόμηση ενέργειας, τεχνολογίες πληροφορίες και τεχνολογιών, υλικά - κατασκευές και δημιουργικές βιομηχανίες).

XATZIDA030414

Όπως επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, "δεν θέλουμε να μοιράσουμε κονδύλια δεξιά και αριστερά. Στόχος είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας, όχι μόνο δια των επιδοτήσεων αλλά με δράσεις στοχευμένες". Επισήμανε ότι το νέο ΕΣΠΑ 2014- 2020 θα δίνει έμφαση στην επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια.

 

Ο υπουργός είπε ακόμη, ότι μέχρι τις 28 Απριλίου η Ελλάδα θα στείλει τα σχέδια για τα εθνικά και περιφερειακά προγράμματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ για το πρόγραμμα "ΕΠΑνΕΚ-κίνηση" θα συσταθούν τομεακά συμβούλια τα οποία θα παρακολουθούν την εξέλιξη του προγράμματος.

 

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων- ΕΣΠΑ. Γ. Γιαννούσης, σημείωσε ότι το παραγωγικό πρότυπο για τη χώρα από εδώ και πέρα θα υπηρετηθεί από το νέο ΕΣΠΑ με την κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων. Ο ίδιος ανέφερε ότι ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι μόνο τα έργα υποδομής, τα εισοδήματα που προκύπτουν από την κατασκευή των έργων είναι με ημερομηνία λήξεως όπως και οι θέσεις εργασίας, όπως είπε. Ο κ. Γιαννούσης σημείωσε επίσης ότι έως τις 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς ώστε να επιτευχθεί ο καλύτερος σχεδιασμός για το νέο ΕΣΠΑ.

 

Τέλος, ο Μ. Σχοινάς, διευθυντής επικεφαλής γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECFIN) της ΕΕ, σημείωσε ότι η νέα ελληνική οικονομία θα χρειαστεί και νέες διαρθρωτικές προτεραιότητας. Εκτίμησε ότι δεν θα πιάσουν τόπο οι χρηματοδοτήσεις αν δεν φτιαχτεί νέο ρυθμιστικό περιβάλλον στη χώρα, ενώ σημείωσε ότι θα χρειαστούν και νέες δεξιότητες στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στη ρευστότητα ανέφερε ότι πρέπει να τη βγάλουμε από το παραδοσιακό μοντέλο και να βρούμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

XATZIDAK030414

Τελευταία τροποποίηση στις 18:46 - 03 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.