ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aναβάθμιση για ΔΕΗ από S&P, αγωνία για την αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας από Moody's

18:46 - 04 Απρ 2014 | Οικονομία
Aναβάθμιση για ΔΕΗ από S&P, αγωνία για την αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας από Moody's
Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής κάνουν λόγο ότι ενδεχομένως η έκθεση της Moody's για την Ελλάδα να αναβληθεί για την 1η Αυγούστου.

Κατά τρεις βαθμίδες αναβαθμίζει η S&P την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ σε B από CCC). Η αναβάθμιση βασίζεται στη σύναψη 5ετούς διάρκειας κοινοπρακτικού δανείου ύψους 2,2 δις. ευρώ θεωρώντας ότι έτσι περιορίζεται σημαντικά ο κίνδυνος αναχρημαατοδότησης μέχρι το 2019. Επίσης στέκεται στο επενδυτικό της πρόγραμμα το οποίο ανέρχεται στα 4 δις. ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια , αποτελώντας έτσι αξιόπιστο παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα.  Σημειωτέον, ότι η ΔΕΗ έχει προγραμματίσει έξοδο στις αγορές, όπως έχει γράψει το "R".

 

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ αναφέρει ότι, "η σημαντική αυτή αναβάθμιση αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια που κατέβαλε η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας για να ανταπεξέλθει στις πιο αντίξοες συνθήκες της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Επιβραβεύει τις προσπάθειες του ανθρώπινου δυναμικού και των στελεχών της επιχείρησης για να μείνει η ΔΕΗ πυλώνας σταθερότητας σε ένα περιβάλλον πρωτοφανών κινδύνων και αλλαγών".

 

Πάντως, η διασφάλιση των όρων πολιτικής σταθερότητας της χώρας, αποτελεί το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης μετά και την πρωϊνή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλο. Η ανάδειξη και πάλι συστημικών προβλημάτων, μετά και την υπόθεση Μπαλτάκου έχει θορυβήσει ιδιαίτερα το Μέγαο Μαξίμου, το οποίο στο σχεδιασμό του έχει ως προτεραιότητα την έξοδο της χώρας στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε μία σχετική αναστάτωση στο υπουργείο Οικονομικών για το εαν και πότε θα έβγαινε η έκθεση της Moody's η οποία θα έδινε κάποιο σημάδι για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

 

Οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί ήταν πολλές, ωστόσο φαίνεται ότι οι αποφάσεις για την πορεία της οικονομίας θα συνδεθούν με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, κάτι που θα τεθεί επί τάπητος τον προσεχή Ιούνιο. Στο πλαίσιο αυτό έστω κι αν η κυβέρνηση διαθέτει πληροφορίες που παραπέμπουν σε θετικό "νεύμα' από τον αμρικανικό οίκο ααξιολόγησης, οι οριστικές αποφάσεις φαίνεται να δημοσιεύονται μέσα στο καλοκαίρι. 

 

Πλην όμως, υπάρχει έντονο παρασκήνιο με την Ελληνική πλευρά μέσω διαύλων επικοινωνίας που διαθέτει σε οίκους αξιολόγησης να αξιοποιηθεί το θετικό momentum που υπάρχει μετά και την τελευταία αξιολόγηση της τρόικα και ενόψει μιάς κρίσιμης εκλογικής μάχης.

 

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο οίκος χαρακτήρισε θετική («credit positive») την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και το πράσινο φως της ευρωζώνης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

 

Παράλληλα όμως προειδοποίησε ότι το πολιτικό ρίσκο είναι υψηλό λόγω ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών, μετά και τη συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

 

Ο Οίκος εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν την περασμένη Κυριακή θα συνεισφέρουν θετικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, την οποία ωστόσο ο ίδιος προβλέπει να διαμορφώνεται φέτος στα ασθενικά επίπεδα του 0,3% (έναντι 0,6% της κυβερνητικής πρόβλεψης).

 

Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επάνοδο της χώρας στις αγορές. Μάλιστα η κυβέρνηση φέρεται να έχει θετικές ενδείξεις για το πως αποτιμά ο οίκος την ελληνική οικονομία ωστόσο, η πολιτική συγκυρία-ρίσκο φρενάρει την απόφαση για πιο "γενναίες" κινήσεις.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:03 - 04 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.