ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ. Οικονομικών: Κάνει αντιπερισπασμό στις προσφυγές στο ΣτΕ με απειλή μέτρων

08:28 - 05 Απρ 2014 | Οικονομία
Φρένο προσπαθεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών σε Χιλιάδες επαγγελματικές ομάδες που έχουν προσφύγει ή θα προσφύγουν στα δικαστήρια για να δικαιωθούν για τις περικοπές που υπέστησαν.
 Σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, εάν τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας δικαιώσουν όσου προσφύγουν για την αντισυνταγματικότητα σε περικοπές που επιβλήθηκαν στις αποδοχές των ενστόλων και στις συντάξεις όλων των ειδικών μισθολογίων αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012, τότε το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει θα καλυφθεί με μέτρα που θα θίγουν τις ίδιες τις ομάδες πολιτών στις οποίες θα αφορούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις.
 
Έτσι, εν ενεργεία και συνταξιούχων στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, δικαστικοί και λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, οι οποίοι υπέστησαν τις περικοπές των αποδοχών τους από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι σήμερα, θα σηκώσουν το βάρος του 1,1 δισ.€ από τις επικείμενες αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων που θα επιτάσσουν την επιστροφή όλων των ποσών που περικόπηκαν.  Έτσι, σύμφωνα με πηγές του υπ. Οικονομικών, στην περίπτωση δικαίωσης της προσφυγής των ενστόλων, το επιπλέον κόστος θα μπορούσε να καλυφθεί μέσα από την καθυστέρηση στις προαγωγές των αξιωματικών.
 
Επί της ουσίας, ο Γιάννης Στουρνάρας «νίπτει» τα χείρας του για ενδεχόμενες αντισυνταγματικές νομοθετικές ρυθμίσεις και πατάει το μπαλάκι στους πολίτες που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.
 
Η Κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την καταβολή αυξήσεων από 10% έως και 30% στις αποδοχές όσων προφύγουν στο ΣτΕ, κάτι το οποίο θεωρείται «αδιανόητο» κι από την τρόικα.
http://www.ethemis.gr/wp-content/uploads/2013/09/ste.jpg 
Τις επόμενες εβδομάδες επίκεινται δικαστικές αποφάσεις από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και του «Μισθοδικείου» με τις οποίες κρίνονται αντισυνταγματικές οι περικοπές στους εν ενεργεία ενστόλους και δικαστικούς λειτουργούς. Επιπλέον επίκειται απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία αναμένεται να κριθούν αντισυνταγματικές και να ακυρωθούν οι περικοπές και για όλους τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων.
 
Ειδικότερα:
 
-         Για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς το συνολικό ποσό των αναδρομικών και των αυξήσεων ανέρχεται στα 310 εκ.€.
-         Για τους συνταξιούχους απαιτούνται άλλα 100 εκ.€
-         Για τους δικαστικούς, εν ενεργεία και συνταξιούχους, τα αναδρομικά και οι αυξήσεις που πρέπει να λάβουν υπολογίζονται σε 200 εκ.€.
-         Για τους υπόλοιπους, δηλαδή για τους ιατρούς του ΕΣΥ, τους πανεπιστημιακούς, τους ιατρούς του ΕΣΥ, τους διπλωματικούς υπαλλήλους, τους ερευνητές και τους αρχιερείς, το συνολικό κονδύλι εκτιμάται πως θα φθάσει στα 420 εκ.€.
 
Γ.Α.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.