ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Credit Suisse: «Η Ελλάδα επέστρεψε»

10:23 - 09 Απρ 2014 | Οικονομία
«Η Ελλάδα επέστρεψε», γράφει η Credit Suisse.

Μετά από ένα εξαντλητικό πρόγραμμα λιτότητας, και με την βοήθεια, στη συνέχεια,, της δέσμευσης από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, να κάνει «ό, τι χρειάζεται» για να σώσει το ευρώ, η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως η πρώτη χώρα που θα εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα .

Η Αθήνα αναμένεται να βγει στις αγορές σήμερα για την άντληση 2 δισ. ευρώ, με την απόδοση αν αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 5,4%, μία πολύ ελκυστική απόδοση δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών, όπως σημειώνει το CNBC.

To να είναι η χώρα σε θέση να δημοπρατήσει ομόλογα είναι ένα σαφές μήνυμα για την επιστροφή της εμπιστοσύνης σε αυτήν, η οποία λιγότερο από δύο χρόνια πριν, φαινόταν να είναι μια υπόθεση χαμένη.

Η ζήτηση για τα νέα ελληνικά ομόλογα από τους διεθνείς επενδυτές αναμένεται να είναι ισχυρή .

Η ελληνική οικονομία χτύπησε το χαμηλότερο σημείο της ύφεσης το 2013, ωστόσο σημειώθηκαν περισσότερες εισροές κεφαλαίων παρά εκροές την περασμένη χρονιά, κάτι που έμοιαζε αδιανόητο μόλις πριν από λίγα χρόνια. Αυτό οφείλεται ως επί το πλέον, σε ένα κύμα του τουρισμού, όπως επισημαίνει το δίκτυο.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ένα ασφαλές στοίχημα, με την οικονομική ανάπτυξη να εξακολουθεί να χωλαίνει.

«Οι πιο δυναμικοί και οι εξαγωγικοί κλάδοι της βιομηχανίας ενισχύθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο (του 2014» σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley.

«Ωστόσο, δυναμική εξακολουθεί να εμφανίζεται αρκετά αδύναμη και ο κλάδος της μεταποίησης έχει επιστρέψει σε επίπεδα ύφεσης.

Οι εκλογές, είτε αργότερα φέτος ή στις αρχές του 2015, τρία μόλις χρόνια μετά τις τελευταίες, φαίνονται όλο και πιο πιθανές, καθώς η πλειοψηφία του κυβερνώντος συνασπισμού συρρικνώνεται όλο και περισσότερο, επισημαίνει το CNBC, ενώ αυξανόμενη υποστήριξη σημειώνεται για το νέο, φιλοευρωπαϊκό κόμμα Ποτάμι.

Υπάρχουν επίσης εκτιμήσεις για χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 10-20 δισ. ευρώ, κατά τα επόμενα δύο χρόνια, αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. Επιστρέφοντας στην αγορά ομολόγων είναι ένας τρόπος για την αντιμετώπιση αυτού του κενού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.