ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προβόπουλος: Οι τράπεζες άνοιξαν το δρόμο για το Δημόσιο

12:09 - 09 Απρ 2014 | Οικονομία
Προβόπουλος: Οι τράπεζες άνοιξαν το δρόμο για το Δημόσιο
Ο δρόμος για την έκδοση ελληνικών ομολόγων είναι ανοιχτός μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δηλώνει στο πρακτορείο Bloomberg ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Προβλέπει επίσης κορύφωση στα κόκκινα δάνεια

«Η επιτυχής αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τις αγορές μετά την τελευταία άσκηση των στρες τεστ  διευκολύνει τη διαδικασία με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Προβόπουλος.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις αναφορικά με τη Eurobank, δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδας και των πιθανών “anchor investors» πλησιάζουν σε ολοκλήρωση, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας ετοιμάζεται για το private placement στα μέσα του επόμενου μήνα.  Ο κ. Προβόπουλος δήλωσε πως η Τράπεζα της Ελλάδας πιθανότατα θα εγκρίνει το deal για την Eurobank. Αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει τις κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία πρέπει να παρουσιάσει το δικό της σχέδιο εντός του Απριλίου

Επίσης, ο κ. Προβόπουλος προέβλεψε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα κορυφωθούν στα τέλη του 2014 «υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να βελτιώνεται, με μέτρια αύξηση του ΑΕΠ φέτος». Προσέθεσε ότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι από τα καλύτερα κεφαλαιοποιημένα στην Ευρώπη, επισημαίνοντας και τη μείωση στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ η οποία «θα μειωθεί ακόμη περισσότερο καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να ανακτούν την πρόσβασή στις αγορές».

Επεσήμανε ότι η επόμενη πρόκληση για το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα θα είναι να ενισχυθεί η  ανάπτυξη. «Οι τράπεζες θα πρέπει τώρα να στηρίξουν τον επαναπροσανατολισμό της οικονομίας προς την παραγωγή εμπορεύσιμων προϊόντων, που θα ενισχύσουν τις καθαρές εξαγωγές και θα βοηθήσουν στη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης» δήλωσε.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα στρες τεστ, ο κ. Προβόπουλος δήλωσε: «Η Τράπεζα της Ελλάδας εξάλειψε την πλεονάζουσα προσφορά στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε έναν πρωτοπόρο νόμο εκκαθάρισης και τώρα αυτό γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «πιθανότατα» δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ επεσήμανε ο διοικητής της ΤτΕ, προσθέτοντας ότι αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Ερωτηθείς για το δικό του μέλλον, ο κ. Προβόπουλος δήλωσε: «Η πορεία και η αποδόσή μου είναι στη διάθεση του καθενός για να τα κρίνει. Είναι στο χέρι του πρωθυπουργού της Ελλάδας να αποφασίσει εάν θα ανανεώσει τη θητεία μου» η οποία λήγει τον Ιούνιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.