ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο ΕΣΠΑ: "Ανάσα" 20,8 δις στις ελληνικές επιχειρήσεις- Μέχρι το φθινόπωρο οι πρώτες εγκρίσεις έργων

17:56 - 09 Απρ 2014 | Οικονομία
Νέο ΕΣΠΑ: "Ανάσα" 20,8 δις στις ελληνικές επιχειρήσεις- Μέχρι το φθινόπωρο οι πρώτες εγκρίσεις έργων
Με έμφαση στα έργα αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρόμων, διαχείρισης απορριμμάτων, στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής θα γίνει η μετάβαση από το ΕΣΠΑ που λήγει στη νέα προγραμματική περίοδο. Έστω κι αν κάποια από αυτά αφορούν υποδομές που πλέον δε χρηματοδοτούνται, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ- προϋπολογισμού 20, 8 δις- αναμένεται να χρηματοδοτηθούν είτε από τα υπόλοιπα των πόρων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 είτε από το νέο, που ξεκινάει το 2014, καθώς θεωρούνται κομβικά για την επανεκκίνηση της οικονομίας με τη στήριξη των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι 5 αυτοκινητόδρομοι που μετά από επίπονη προσπάθεια και τη «γενναία» καταβολή των σχετικών ρητρών στις τράπεζες από τον Εθνικό Προϋπολογισμό αναμένεται να "τρέξουν" και στο νέο ΕΣΠΑ. Το νέο πρόγραμμα ξεκινάει τη διετία 2014-2015 διαμορφώνοντας μια περίοδο επικάλυψης μεταξύ του τρέχοντος ΕΣΠΑ και του νέου. Στόχος είναι να μην υπάρξει μια επενδυτική "ατονία", ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα αποζητά ρευστότητα κι επενδύσεις.

 

Μάλιστα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την πρώτη έγκριση έργων το καλοκαίρι ή και το φθινόπωρο, ενώ μέχρι τις 28 Απριλίου θα έχουν σταλεί τομεακά και περιφερειακά προγράμματα στην ΕΕ. Επίσης, αναμένεται πολλά υφιστάμενα προγράμματα, ώριμα, με επιλέξιμες δαπάνες, που εντάσσονται στους στόχους ΕΣΠΑ να περάσουν με διαδικασίες- εξπρές σε φάση χρηματοδότησης, χωρίς οι δικαιούχοι να περιμένουν χρονοβόρες διαδικασίες.

neoes090414

Αυτά δήλωσε νωρίτερα τα μεσημέρι της Τετάρτης η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου όπου παρουσίασε την πορεία απορρόφησης του ΕΣΠΑ, τον προγραμματισμό για το νέο ΕΣΠΑ αλλά και μέρος των θεσμικών αλλαγών σε ότι αφορά στη λειτουργία των υπηρεσιών διαχείρισης των κοινοτικών προγραμμάτων (ΜΟΔ (Μονάδα Οικονομικής Διαχείρισης), κεντρική υπηρεσία υπουργείο, κ.α. ).

Πρωταθλήτρια στην απορρόφηση η Ελλάδα

Ο υπουργός Ανάπτυξης, καταθέτοντας τον απολογισμό του ΕΣΠΑ, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ανέβει στην 3η θέση στην Ε.Ε ως προς τις απορροφήσεις από την 18η θέση που βρισκόταν τον Ιούνιο του 2012. Συνολικά η Ελλάδα έχει απορροφήσει το 79,32% των Κοινοτικών πόρων (14 μονάδες πάνω από τον Κοινοτικό μέσο όρο) ενώ σε ό,τι αφορά στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμεία βρίσκεται: στην 1η θέση για το Ευρωπαϊκό ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (απορρόφηση 81,68%), στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο το ποσοστό απορρόφησης είναι στο 70,64% έναντι μέσου όρου 68,71% και βρίσκεται στην 12η θέση, ενώ στο Ταμείο Συνοχής η ελληνική επίδοση είναι η τρίτη καλύτερη της ΕΕ όπου το ποσοστό απορρόφησης ανέρχεται στο 81,88%.

neoespae090414

"Η χώρα μετά από έξι χρόνια ύφεσης μπαίνει σε ένα νέο οικονομικό κύκλο" τόνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε: "από την ορκωμοσία του Α. Σαμαρά έχουμε ξεπεράσει τους στόχους. Από εκεί κει πέρα δεν επαναπαυόμαστε, δεν θεωρούμε ότι τώρα πρέπει να ελαττώσουμε ταχύτητα, πρέπει να ολοκληρώσουμε το ΕΣΠΑ και να κάνουμε ότι καλύτερο για το νέο ΕΣΠΑ. Πλέον υπάρχει το στοίχημα της ποιότητας, προστιθέμενης αξίας του αναπτυξιακού αποτυπώματος". 

 

Στο νέο ΕΣΠΑ, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 20,8 δισ. ευρώ, θα υπάρχουν 4 Εθνικά Επιχειρησιακά Προγράμματα και 13 Περιφερειακά. Ο ίδιος σημείωσε ότι μέχρι τις 28 Απριλίου θα έχουν σταλεί όλα τα Τομεακά και Περιφερειακά Προγράμματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ανέφερε το νέο ΕΣΠΑ θα αποτελέσει τον καταλύτη για να περάσει η χώρα στη φάση της οικονομικής ανάπτυξης. Αναφορικά με τις θεσμικές αλλαγές στη διοίκηση του νέου ΕΣΠΑ ο υπουργός ανέφερε ότι προωθούνται πέντε:

  1. Η ΜΟΔ θα αποκτήσει ένα νέο βραχίονα που θα αφορά στην υποστήριξη σε φορείς μικρού μεγέθους (π.χ. νησιά) προκειμένου να διεκδικήσουν κοινοτική χρηματοδότηση για έργα τοπικής εμβέλειας
  2. Νέες αρμοδιότητες ΜΟΔ: Δημιουργία και στελέχωση ομάδων εργασίας που θα κληθούν να υλοποιήσουν δράσεις αυξημένης σημασίας (πχ προγράμματα καινοτομίας)
  3. Προσδιορίζονται νομοθετικά οι αρμοδιότητες σε πολιτικό επίπεδο και διακρίνονται επακριβώς σε σχέση με το ρόλο των Διαχειριστικών Αρχών.
  4. Απλοποιούνται οι διοικητικές πράξεις που απαιτούνται για τη λειτουργία και στελέχωση των δομών του νέου ΕΣΠΑ, με τη νομοθετική κατοχύρωση της διατήρησης τους εκτός των οργανωτικών δομών των υπουργείων και Περιφερειών
  5. Προβλέπονται βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΜΟΔ με τρεις κινήσεις: εκσυγχρονισμός του συστήματος επιλογής / τοποθέτησης / αξιολόγησης του προσωπικού υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ, ενσωμάτωση στη ΜΟΔ των δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν στους φορείς διαχείρισης και ελέγχου προκειμένου να εξαλειφθούν μισθολογικές ή άλλου είδους διαφορές, και ανανέωση του προσωπικού μέσω επιλογής με διαγωνισμό νέων στελεχών.

Γ.Α.

neoesp090414

Τελευταία τροποποίηση στις 18:44 - 09 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.