ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρία δισ. σηκώνει η κυβέρνηση από τις αγορές - Στα 20 δισ. ευρώ οι προσφορές - Στο 4,95% το επιτόκιο

10:42 - 10 Απρ 2014 | Οικονομία
Τρία δισ. σηκώνει η κυβέρνηση από τις αγορές - Στα 20 δισ. ευρώ οι προσφορές - Στο 4,95% το επιτόκιο
Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η ιστορική πρώτη έξοδος της χώρας στις αγορές, έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας. Τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για θρίαμβο. Οι προσφορές έχουν ξεπεράσει τα 20 δις. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,95%, ενώ η χώρα θα άντλησε το ποσό των 3 δις. ευρώ.

Τραπεζικές πηγές ωστόσο, εξέφραζαν τη βεβαιότητα αργά χθες το βράδυ, ότι ενδεχομένως η χώρα να «τραβήξει» μεγαλύτερο ποσό, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις για την τελική διαμόρφωση του επιτοκίου κινούνταν λίγο πάνω ή λίγο κάτω από 5%. Έλληνες διαχειριστές από το Λονδίνο τόνιζαν ότι έτσι όπως άνοιξε το βιβλίο προσφορών, έτσι και θα κλείσει, αφού σήμερα θα γίνει το τυπικό μέρος της διαδικασίας. Η δουλειά έγινε από χθες. Για δε τις Ελληνικές τράπεζες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ίδιες δεν αναμείχθηκαν, πλην όμως είχαν το δικαίωμα της αγοράς για πελάτες τους.

elladaagor090414

Απώτερος στόχος, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, είναι να υπάρξει επανεκκίνηση της διαδικασίας δανεισμού της χώρας και να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια των εντόκων. Όχι όμως, να λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης του χρέους, καθώς τα ποσά της έκδοσης είναι μικρά.
Ενδεικτική, είναι, η αναφορά κύκλων του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ. "Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια καμπύλη επιτοκίων. Είναι λάθος να αντιμετωπίζεται ως ένα δάνειο αυτοτελές. Επηρεάζεται όλη η δομή του χρέους. Θέλουμε να φαίνεται ότι η χώρα δεν είναι υπό πτώχευση. Μέχρι σήμερα η καμπύλη επιτοκίων ήταν ευθεία, είτε ήταν εκδόσεις τριών, πέντε η παραπάνω χρόνων. Παρέπεμπε σε χρεοκοπημένη χώρα, Τώρα ξεκινάμε από τα πενταετή ομόλογα, που αποτελούν για την αγορά σημεία αναφοράς, ώστε να χτίσουμε αυτή την καμπύλη επιτοκίων".

Στο μείζον πάντως ερώτημα για το ποια θα είναι τα επόμενα σημεία που διαμορφώσουν την καμπύλη των επιτοκίων, πηγές του ΟΔΔΗΧ σημείωναν, κρατώντας τα χαρτιά τους κλειστά, ότι αναμφισβήτητα οι επόμενες εκδόσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν τριετή, αλλά και πιο μακροχρόνια χρεόγραφα. Μάλιστα δεν απέκλειαν και την έκδοση 12μηνων εντόκων γραμματίων. Βέβαια αυτά τα χρεόγραφα αποτελούν «αγαπημένα» για του επενδυτές λόγω χαμηλού ρίσκου και υψηλής απόδοσης , ωστόσο δεν προσδίδουν κάτι στην προσπάθεια διαμόρφωσης βάσης δανεισμού καθώς δεν είναι ομόλογα.

Πάντως, χαρακτηριστικό, είναι ότι το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων μειώθηκε από το 6,06% το πρωί, στο 5,75% μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την έκδοση. Την ίδια ώρα, κύκλοι της αγοράς συνιστούν αναμονή παραπέμποντας στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, αλλά και στη σταθεροποίηση των ποσοστών αύξησης του ΑΕΠ. Δεν παραβλέπουν, πάντως, το γεγονός ότι η υπερβάλλουσα ρευστότητα που υπάρχει διεθνώς, ειδικά στις ΗΠΑ, είναι «σύμμαχος» της χώρας, καθώς ψάχνει «εναγώνια» αποδόσεις και σχετικώς ασφαλείς τοποθετήσεις.

Βέβαια, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σε κριτική που δέχονται, είτε από την Αντιπολίτευση είτε κι από στελέχη της αγοράς ότι προτρέχουν, για λόγους μικροκομματικούς, στην έκδοση ομολόγων, προτού υπάρξει απόφαση για τη βιωσιμότητα του χρέους παραπέμπουν στο κέρδος που ήδη υπάρχει από την αποκλιμάκωση των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων.

elladaago090414

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το καθαρό όφελος για την ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Το συγκεκριμένο όφελος προκύπτει από το ότι, η επιτυχία της έκδοσης (και ως προς το ποσό και ως προς το επιτόκιο), θα έχει εξαιρετικά εμφανή επίδραση στα επιτόκια των εντόκων γραμματίων, τα οποία, κατά την έκφραση στελέχους του ΟΔΔΗΧ, "θα γκρεμιστούν κι άλλο". Άρα, το Δημόσιο θα μπορεί στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, να καλύπτει τις ταμειακές ανάγκες του με πολύ χαμηλότερα επιτόκια (η χθεσινή έκδοση των 6μηνων εντόκων έγινε με επιτόκιο 3,01%).

Επιπλέον, όπως ανέφεραν τα στελέχη του υπουργείου και του ΟΔΔΗΧ, καθίσταται ευκολότερη η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, μπορούν οι διεθνείς επενδυτές να συγκρίνουν στοιχεία ενεργητικού της ελληνικής οικονομίας με άλλες οικονομίες, διευκολύνονται οι χρηματοροές προς τη χώρα (και όχι μόνον για δανεισμό) και, επίσης, διευκολύνονται οι ελληνικές τράπεζες για την προσφυγή τους σε αγορές.

Πάντως, εν όψει κι εκλογών, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει ότι "μετά από τέσσερα χρόνια τα πράγματα αλλάζουν άρδην" (η τελευταία έκδοση ήταν τον Απρίλιο 2010, όταν η χώρα ζήτησε, μέσω 20ετών ομολόγων, ποσό 1 δις. ευρώ και εισέπραξε 390 εκατ. ευρώ). Προσθέτει, δε, ότι "δεν εφησυχάζουμε, αλλά ούτε πανηγυρίζουμε". Και εξαπολύει βολές κατά της αντιπολίτευσης, και κυρίως της αξιωματικής, λέγοντας "τους αφήνουμε στη μεμψιμοιρία τους, εμείς προχωράμε"....

Στ.Κ.Χαρίτος

Γ. Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 16:08 - 10 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.