ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανικές επιφυλάξεις για την έξοδο στις αγορές

11:51 - 10 Απρ 2014 | Οικονομία
Οι πρώτες τοποθετήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Γερμανίας για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές φανερώνουν μια σχετική επιφυλακτικότητα που συνδέεται με την επίγνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας αλλά και της πορείας των μεταρρυθμίσεων.

«Πρέπει να συζητήσουμε σε ποιο βαθμό η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές επηρεάζει τις συνολικές συνθήκες χρηματοδότησης της χώρας και σε ποιο βαθμό αυτή είναι βιώσιμη», δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, μή θέλοντας να σχολιάσει περαιτέρω την έκδοση του ελληνικού ομολόγου.


Από την πλευρά του, ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ απαντά με συγκρατημένη αισιοδοξία σε ερώτηση της Deutsche Welle για το πως εκτιμά αυτό το βήμα της Αθήνας: «Στόχος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα είναι η επιστροφή της στις κεφαλαιαγορές. Εάν τώρα η Ελλάδα, μετά από ορισμένες μικρότερες εκδόσεις ομολόγων στο παρελθόν, τολμά να κάνει το επόμενο βήμα, τότε το χαιρετίζω και εύχομαι οι προσπάθειες αυτές να έχουν επιτυχία».

 

Ο Στέφεν Κάμπετερ θεωρείται το «alter ego» του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η γνώμη του έχει βαρύτητα στο Βερολίνο και ταυτίζεται με αυτή του κ. Σόιμπλε. Ως οικονομολόγος, ο κ. Κάμπετερ είναι σε θέση να αποτιμά τις πολιτικές προθέσεις στη βάση των δυνατοτήτων που προκύπτουν από τα οικονομικά δεδομένα. Τι σημαίνει λοιπόν η έκδοση του ομολόγου; Επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές;

 

«Η μελλοντική οικονομική πορεία της Ελλάδας και ως εκ τούτου η ικανότητα να επιστρέψει στις χρηματαγορές δεν πρόκειται να ανακτηθεί εν μια νυκτί. Πρόκειται για μια διαδικασία. Γι' αυτό θεωρώ έξυπνο και σωστό το ότι οι ευρωπαίοι εταίροι στηρίζουν την Ελλάδα να προχωρήσει σε αυτόν το δρόμο και κυρίως στη διαδικασία αναζήτησης δυνητικών χρηματοδοτών, με ιδιαίτερη αξιοπιστία και βήμα προς βήμα».

 

Απόφαση της ελληνικής πλευράς ενδεχόμενο τρίτο πακέτο


Το ίδιο επιφυλακτικά εκφράζεται ο Στέφεν Κάμπετερ αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο ως γνωστόν επανειλημμένα έχει απορρίψει η ελληνική κυβέρνηση:


«Έχουμε συμφωνήσει στο πλαίσιο του Eurogroup να περιμένουμε τα στοιχεία της τελικής έκθεσης της τρόικας. Κατόπιν αυτού θα αποφασίσει η ελληνική πολιτική και όχι η γερμανική κατά πόσο υπάρχει αναγκαιότητα νέων μέτρων, για παράδειγμα ενός νέου πακέτου (σσ. βοήθειας). Αυτό πάντα το τόνιζε ξεκάθαρα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε, όπως επίσης ότι πρόκειται για μια απόφαση των Ελλήνων και όχι για μια απόφαση γερμανικών ή ευρωπαϊκών οργάνων».


Αξίζει τέλος να προσθέσουμε ότι ο Γενς Βάιντμαν, επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «αντισυμβατικά μέτρα» εάν ο πληθωρισμός της ευρωζώνης παραμείνει πεισματικά χαμηλός, αλλά είπε επίσης ότι η προσδοκία είναι ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί σταδιακά στο μέλλον.

 

Ο επικεφαλης της Bundesbank, ο οποίος είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υποβάθμισε έτσι τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, λέγοντας μάλιστα πως η επιβράδυνση της αύξησης των τιμών οφείλεται σε παράγοντες εκτός του ελέγχου της ΕΚΤ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.