ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δικαιολογείται η μεγάλη όρεξη των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα; - Τι λένε οι αναλυτές

00:01 - 11 Απρ 2014 | Οικονομία
Δικαιολογείται η μεγάλη όρεξη των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα; - Τι λένε οι αναλυτές
Η επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά μακροπρόθεσμων ομολόγων για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια συνάντησε τεράστια ζήτηση, με αρκετούς αναλυτές να την χαιρετίζουν και άλλους να προειδοποιούν ότι το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να έχει ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο.

Η Ελλάδα, η οποία έχει θεωρηθεί ότι ευθύνεται για την πυροδότηση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, κατάφερε να προσελκύσει πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε προσφορές για το νέο ομόλογο πενταετούς διάρκειας, και να αντλήσει 3 δισ. ευρώ με απόδοση 4,95%. "Είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η Ελλάδα. Είναι η χώρα που ξεκίνησε την κρίση χρέους και η οποία χρεοκόπησε πριν δύο χρόνια", δήλωσε ο Don Smith, αναλυτής κρατικών ομολόγων στην ICAP, ο οποίος τόνισε ότι το κυνήγι υψηλών αποδόσεων επίσης, έπαιξε ρόλο στην επιτυχία της προσφοράς .

oikonomia100414

Ο επικεφαλής επιτοκίων της JPMorgan Asset Management, David Tan, σημειώνει πως η μεγάλη προσφορά ήταν "συμπτωματική" λόγω της βελτίωσης του γενικότερου κλίματος απέναντι στα ομόλογα της περιφέρειας από τις αρχές του έτους. Η περαιτέρω νομισματική χαλάρωση που αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αργότερα αυτό το έτος, ιδιαίτερα εάν ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά χαμηλός, ήταν ένας άλλος παράγοντας της ενθάρρυνσης των αγοραστών των ελληνικών ομολόγων, δήλωσε ο Tan.

 

Από την άλλη μεριά, ο επικεφαλής των ομολόγων και νομισμάτων της Kleinwort Benson, Fadi Zaher, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί και ούτε σκοπεύει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα στο επόμενο διάστημα, καθώς το χρέος της Ελλάδας εξακολουθούν να είναι υψηλό, παρά την αναδιάρθρωση πριν από δύο χρόνια. "Ο ενθουσιασμός για την περιφέρεια δεν θα μπορούσε να προσφέρει μια καλύτερη χρονική στιγμή για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει την αγορά. Ωστόσο, εμείς δεν πρόκειται να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα", τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Ο Smith της ICAP πρόσθεσε, επίσης, ότι ο παράγοντας κινδύνου εξακολουθεί να υπάρχει στην 5ετή διάρκεια, γεγονός που εξηγεί γιατί η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ των 5ετών και των 10ετών ελληνικών ομολόγων είναι τόσο περιορισμένη σε σύγκριση με άλλες περιφερειακές αγορές.

oikono100414

Τελευταία τροποποίηση στις 00:45 - 11 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.