ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

JP Morgan, Citigroup και HSBC βλέπουν και πάλι Ελλάδα (παρά τη διόρθωση) - Οι επενδυτικές τους επιλογές

16:20 - 16 Απρ 2014 | Οικονομία
JP Morgan, Citigroup και HSBC βλέπουν και πάλι Ελλάδα (παρά τη διόρθωση) - Οι επενδυτικές τους επιλογές
Mεγάλη αντίδραση στο Χ.Α., έπειτα από εννιά πτωτικές συνεδριάσεις. Κέρδη 2,61%, με τον δείκτη στις 1.218 μονάδες και τζίρο... μαμούθ 401 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 288 εκατ. ευρώ έγιναν στην Πειραιώς.

Με την αγορά εδώ και εννιά συνεδριάσεις να βρίσκεται στο κόκκινο και με απώλειες σχεδόν 13%, οι ξένοι βλέπουν ότι στο Χ.Α. εξακολουθούν να δημιουργούνται επενδυτικές ευκαιρίες. Η JP Morgan δίνει σύσταση overweight για την Ελλάδα και η Citigroup περιλαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών στις αγαπημένες της αγορές από τις αναδυόμενες που παρακολουθεί.

 

Σύμφωνα με την JP Morgan, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι βρίσκεται πίσω από μεγάλες δουλειές, όπως η πρώτη έκδοση του Ελληνικού ομολόγου και οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών θεωρεί ότι υπάρχει πολιτικό ρίσκο, το οποίο όμως δεν είναι απαγορευτικό. Κι αυτό διότι όποια κυβέρνηση  κι αν προκύψει από τις κάλπες, δεν πρόκειται να αλλάξει στάση απέναντι στη τρόικα, αφήνοντας να πάνε χαμένες οι θυσίες τόσων ετών.  Η JP Morgan εκτιμά ότι η πιθανότητα πρόωρων εκλογών είναι μεγαλύτερη του 50% αλλά όπως σημειώνει, "δεν περιμένουμε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα απειλήσει τα επιτεύγματα της παραμονής στο ευρώ και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα". Επίσης, δίνει σύσταση overweight για τις ελληνικές τράπεζες, τονίζοντας ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι κορυφαία επιλογή της και μεταξύ των 10 κορυφαίων επιλογών από τις αναδυόμενες αγορές. Σύσταση overweight δίνει και για τον τίτλο της Alpha Bank. Όπως αναφέρει, μετά τον κύκλο συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο, αναμένονται υπεραποδόσεις σε μεσοπρόθεσμη βάση, τη στιγμή που και η κυβέρνηση, που αποτελεί μεγαλομέτοχο του κλάδου, επιθυμεί κερδοφόρες τράπεζες. Μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της συγκαταλέγεται και ο ΟΤΕ, ο οποίος, όπως σημειώνει, διαπραγματεύεται με ισχυρό discount έναντι των μετοχών του κλάδου, ενώ σημειώνει ότι θα απέφευγε τον τίτλο της Εθνικής (underweight), σημειώνοντας ότι είναι η λιγότερο ελκυστική από τις εισηγμένες εγχώριες τράπεζες.

 

Απ' την πλευρά της η HSBC σε δική της έκθεση αναβαθμίζει τις τιμές-στάχους για Folli Follie στα 36,3 ευρώ,  Jumbo στα 16,5 ευρώ και για ΟΠΑΠ στα 13,5ευρώ. Ευκαιρίες αγορών μετά την πρόσφατη αδυναμία της αγοράς εντοπίζει η HSBC για τους τίτλους των Folli Follie, Jumbo και ΟΠΑΠ στηρίζοντας την άποψή της στα οικονομικά αποτελέσματα των τριών Ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

 

Αγορά

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,61%, στις 1.218 μονάδες. . Η μετοχή που έκλεψε την παράσταση σήμερα ήταν αυτή της Πειραιώς, καθώς μπήκαν προς διαπραγμάτευση το  1 δις. νέων μετοχών που προέκυψαν μετά την αύξηση κεφαλαίου. Στην Πειραιώς έχουν διακινηθεί περισσότερα από 165 εκατ. τεμάχια, πραγματοποιώντας σχεδόν το 70% του συνολικού τζίρου στην αγορά, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 401,7 εκατ. ευρώ, με τον τζίρο της Πειραιώς πάνω από 288 εκατ. ευρώ. Το rebalancing μετατοπίστηκε από την Alpha στην Πειραιώς, υποστηρίζουν οι χρηματιστές. Ο όγκος στην Alpha έχει μειωθεί αισθητά, καθώς διακινήθηκαν 31 εκατ. τεμάχια  με τη μετοχή να ανακάμπτει με άνοδο 1,92%, στα 0,69 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι εισροές λόγω αλλαγής στάθμισης στους δείκτες της Morgan Stanley και FTSE για την Πειραιώς υπολογίζονται στα 200 εκατ. δολάρια.

 

Κατά τα άλλα, με απώλειες κοντά στο book value έκλεισε η μετοχή της Εθνικής, που έχασε και τα 3 ευρώ, κλείνοντας στα 2,97 ευρώ, ενόψει της αύξησης κεφαλαίου, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι μέχρι 2,5 δις. Ευρώ. Η διοίκηση της Τράπεζας είναι σε ετοιμότητα για την αύξηση κεφαλαίου. Επίσης, κάποιες τεχνικές αμφιβολίες που είχε το ΤΧΣ, μάλλον έχουν ξεπεραστεί, με την ανταπόκριση των ξένων να είναι μεγάλη, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής. Στη μετοχή διακινήθηκαν περίπου 2,6 εκατ. τεμάχια.

 

Κέρδη για τον ΟΤΕ, που αντέδρασε στα 10,78 ευρώ και με κέρδη 6,73%, 5,73% ο Μυτιληναίος, στα 6,64 ευρώ, 5,24% η ΔΕΗ, στα 10,84 ευρώ, κέρδη στα 10,46 ευρώ ο ΟΠΑΠ και κέρδη πάνω από 3,8% για την Motor Oil και λιγότερα για την Coca Cola της τάξης του 1,22%.

 

Tεχνική ανάλυση

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθο, "με ένα καθοδικό crescendo 10 συνεδριάσεων ο Γενικός Δείκτης απώλεσε ανοδικά κεκτημένα δύο μηνών επαναφέροντάς τον στην αφετηρία ανοδικής διάσπασης του απλού κινητού μέσου των 50 ημερών στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου.

 

Αναλυτικότερα, ο δείκτης, μετά από μια σύντομη αναμέτρηση με την περιοχή στήριξης των 1305 μονάδων, οδηγήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς κάποιο «επικίνδυνο»  πολιτικοοικονομικό νέο - παρά μόνο τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω αλλαγών στις σταθμίσεις των δεικτών, σε μια έντονη κατάβαση παρασέρνοντας στη πορεία όχι μόνο τον απλό κινητό μέσο των 50  ημερών, στις 1280 μονάδες, αλλά και τις διαγραμματικές στηρίξεις των 1250, 1220 και 1200 μονάδων.

 

Εύλογα τώρα σε αυτά τα επίπεδα τιμών δημιουργείται η αίσθηση μεταστροφής της βραχυχρόνιας τάσης από ανοδική σε καθοδική με το επίπεδο στήριξης των 1200 με 1180 να ωχριά εμπρός στη μήνη των ρευστοποιήσεων. Πιθανά διαγραμματικά πατήματα σταθεροποίησης εντοπίζονται μετά τις 1180 μονάδες, στις 1160 και 1120 μονάδες με τη ζώνη των 1100 με 1095 μονάδων να αποτελούν το τελευταίο προπύργιο της μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης. Οι βαριές απώλειες -13% μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν φέρει αρκετούς ταλαντωτές σε επίπεδα, που έρχονται σε άμεση αντιπαράθεση με χρονικές περιόδους επενδυτικής ανησυχίας, όπως συγκεκριμένα με  το Μάρτιο του 2013 (κυπριακή αναταραχή) και τον Ιούνιο 2013 (αρχή ανακεφαλαιοποιήσεων τραπεζών), στοιχείο, που προκαλεί σκεπτικισμό για τον τρόπο εκτέλεσης  και μεθόδευσης των εντολών.

Η καθοδική καταστρατήγηση της ζώνης των 415 με 410 μονάδων έφερε πολύ γρήγορα το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 σε μια βίαιη κατάβαση, χαμηλότερα της άλλοτε ισχυρής ζώνης στήριξης των 400 με 394 μονάδων, κινούμενος πλέον με  έντονη γωνία κλίσης προς το επόμενο σημαντικό επίπεδο στήριξης των 375 με 365 μονάδων. Περιοχή, όπου έχει να διερραγεί καθοδικά από τον περασμένο Οκτώβριο. Ζητούμενο για το στρατόπεδο των  Bulls είναι η επιβεβαιωμένη  επαναφορά του δείκτη σε επίπεδο δύο τουλάχιστον ημερήσιων κλεισιμάτων πάνω από τις 400 μονάδες, γεγονός όπου θα επαναχαράξει  τον επόμενο ανοδικό κυματισμό. Από απόψεως σχηματισμών το ιδεώδες για την επαναφορά του δείκτη  σε ανοδικό βηματισμό θα ήταν ένα έντονα ανοδικό candlestick με ισχυρό τζίρο συναλλαγών παρά ένα πλαγιοσταθεροποιητικό pattern αδυναμίας".

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:42 - 16 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.