ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκίνηση η εφαρμογή για το κοινωνικό μέρισμα

14:51 - 18 Απρ 2014 | Οικονομία
Ξεκίνηση η εφαρμογή για το κοινωνικό μέρισμα
Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISnet για την υποβολή αιτήσεων παροχής του κοινωνικού μερίσματος.

Η πρόσβαση στην υπηρεσία γίνεται με τους κωδικούς που διαθέτουν οι φορολογούμενοι για την πρόσβαση στο TAXISnet (www.gsis.gr) και ολοκληρώνεται με τη δήλωση στοιχείων όπως η οικογενειακή κατάσταση, ο ΑΜΚΑ, το έτος γέννησης, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας του αιτούντος, καθώς και ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος.

merism180414

Μετά τη συμπλήρωση της αίτησης, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα διαπιστώσει εάν ο αιτών πληροί τα σχετικά κριτήρια καταβολής του επιδόματος και θα προχωρήσει στη συνέχεια στην πίστωση του ποσού του επιδόματος στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί. Οι πρώτες πιστώσεις του επιδόματος αναμένεται να γίνουν το αργότερο έως τις 10 Μαΐου.

 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η διανομή του μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί "υλοποίηση μιας δέσμευσης της κυβέρνησης, για επιστροφή στην κοινωνία μέρος των θυσιών της". Το ποσό προς διανομή διαμορφώθηκε στα 450 εκατ. ευρώ και το σύνολο του εν λόγω ποσού επιστρέφεται στα ελληνικά νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και με μικρή ακίνητη περιουσία, ανεξάρτητα από το κριτήριο περί φιλοξενίας.

 

Συγκεκριμένα, οι φιλοξενούμενοι εξετάζονται στο πλαίσιο του νοικοκυριού που διαμένει υπό την ίδια στέγη και μοιράζεται τα καθημερινά κόστη επιβίωσης του εν λόγω νοικοκυριού. Έτσι φιλοξενούμενος ενήλικας προσαυξάνει το εισόδημα του κύριου δικαιούχου κατά 2.000 ευρώ, ενώ ο ίδιος όπως είναι φυσικό δεν το δικαιούται γιατί δεν αποτελεί ξεχωριστό νοικοκυριό. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται ο αριθμός των κυρίων δικαιούχων με δεδομένο βασικό όριο εισοδήματος 6.000 ευρώ.

meri180414

Εάν, αντίθετα, αποφασίζονταν να χορηγηθεί το κοινωνικό μέρισμα και στους φιλοξενούμενους, τότε το βασικό όριο εισοδήματος για τον κύριο δικαιούχο θα έπρεπε να μειωθεί στα π.χ. 4.500 ευρώ, καθώς ο βασικός περιορισμός της κυβέρνησης είναι ότι το προς διανομή ποσό δεν μπορεί να υπερβεί τα 450 εκατ. ευρώ. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι γνώμονας της κυβέρνησης είναι η κατά το δυνατόν δικαιότερη διανομή δεδομένου ποσού από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα καταλήξει στα νοικοκυριά που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

 

Υπενθυμίζεται ότι ειδικά για τους μακροχρόνια άνεργους, με την πάροδο της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014, οι αιτήσεις αυτών που απορρίφθηκαν, επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014.

 

Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:30 - 19 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.