ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρέη στο δημόσιο: Pressing της τρόικας για εφαρμογή διάταξης που επιτρέπει πλειστηριασμούς σε τιμή «κοψοχρονιά»

09:24 - 29 Απρ 2014 | Οικονομία
Χρέη στο δημόσιο: Pressing της τρόικας για εφαρμογή διάταξης που επιτρέπει πλειστηριασμούς σε τιμή «κοψοχρονιά»
Να αλλάξει μια μνεία του κειμένου της συμφωνίας με την τρόικα, που αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών έστω και με μια μικρή… καθυστέρηση.

Σημειώνεται ότι στο κείμενο της συμφωνίας με το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, στη σελίδα 157, στο κεφάλαιο όπου περιγράφονται οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό πεδίο αναφέρεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα νομοθετήσει (έως τον Απρίλιο) αλλαγές στο καθεστώς των πλειστηριασμών ακινήτων για οφειλές προς το Δημόσιο.

Η διάταξη ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο ώστε οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα μπορούν να γίνονται χαμηλότερα από την αντικειμενική αξία ακόμα και στο ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σήμερα, οι πλειστηριασμοί δεν μπορούν να γίνουν σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής. Με δεδομένο, δε, ότι στις περισσότερες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες των εμπορικών, οι πλειστηριασμοί συνήθως κηρύσσονται άγονοι κι έτσι δεν υπάρχει, ακόμα, μια ιδιότυπη δήμευση των περιουσιών των πολιτών που χρωστούν στο δημόσιο. Προκειμένου μάλιστα να υποχωρήσει η αποδεκτή τιμή στον πλειστηριασμό ακινήτων κάτω από την αντικειμενική θα πρέπει να έχουν προηγηθεί δύο άγονοι πλειστηριασμοί και στη συνέχεια το Δημόσιο μόνο αφού προηγηθεί δικαστική απόφαση μπορεί να χαμηλώσει περαιτέρω τον πήχη της ελάχιστης αποδεκτής τιμής.

 

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η σχετική απαίτηση της τρόικας δεν είχε γίνει αποδεκτή στο πλαίσιο της συμφωνίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο Οικονομικών συζητούσε ευθυγράμμιση των διατάξεων με όσα προβλέπονται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας , βάσει των οποίων οι πλειστηριασμοί θα μπορούσαν να διενεργούνται σε τιμές ίσες με τα δύο τρίτα των αντικειμενικών αξιών. Μια τέτοια εξέλιξη θα έφερνε τις τιμές στις οποίες βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα, πιο κοντά στις εμπορικές αξίες σήμερα, δεδομένου ότι οι πραγματικές τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο εφόσον συντρέχει σειρά προϋποθέσεων θα μπορούσε να περάσει η πρόβλεψη για το ένα τρίτο. Στο κείμενο της συμφωνίας όμως, η εξαίρεση μετουσιώθηκε σε κανόνα στον οποίο ουδέποτε συμφώνησε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.