ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Financial Times: Αποδομεί το recovery story της Ευρωζώνης- Το 2024 θα ανακάμψει η Ελλάδα

11:46 - 29 Απρ 2014 | Οικονομία
Financial Times: Αποδομεί το recovery story της Ευρωζώνης- Το 2024 θα ανακάμψει η Ελλάδα
Αναλύοντας διεξοδικά τα πρόσφατα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης, η βρετανική εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα πως πρόκειται για μία ορθολογική εξέλιξη των γεγονότων. Ωστόσο πραγματική έξοδο από την κρίση προβλέπει σε 10 χρόνια από τώρα.

Η βελτίωση που έχει συντελεστεί στην Ευρωζώνη είναι μόνο ένα μικρό "βήμα" στην πορεία για συνολική νάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, υποστηρίζει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα. Αν και αναγνωρίζει την πρόοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας, απορρίπτει τους ευαγγελισμούς περί τέλους της ευρωπαϊκής κρίσης. "Το περιρρέον κλίμα απέχει παρασάγγας από την επίτευξη μίας εύρωστης ανάκαμψης" τονίζει χαρακτηριστικά, ο αρθρογράφος των FT, Wolfgang Münchau.

Η σχετική σταθεροποίηση της Ευρωζώνης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον ο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο οποίος, σύμφωνα με το άρθρο, απεικονίζει το αίσθημα των πολιτών, που αγνοούν πλήρως την ευφορία των αγορών και διατηρούν μία μετριοπαθή πορεία. Η διάθεση της οικονομίας επιστρέφει στην ομαλότητα, εντούτοις η οικονομική αβεβαιότητα διατηρείται αμετάβλητη, παρατηρούν οι FT. Κι ως προς αυτό, ειδικότερα, επικαλείται τα ακόλουθα στοιχεία:

- Η ανεργία στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο 11,9% όταν στις ΗΠΑ περιορίζεται στο 6,7%.
- Το ΑΕΠ είναι 9% κάτω των επιπέδων της περιόδου 1999 – 2007.
- Οι επενδύσεις υστερούν κατά 25% έναντι των εκτιμήσεων.
- Η βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται 16% υπό των τρεχουσών τάσεων.


"Βραχνάς" για την οικονομία η ανεργία

Οι αναλυτές της Financial Times εκτιμούν πως το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης εξακολουθεί να είναι προβληματικό, με την αγορά εργασίας να βρίσκεται υπό πλήρη διάλυση. Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος θέτει το ερώτημα κατά πόσο η επίτευξη ανάπτυξης συνιστά και απόδειξη ανάπτυξης, συνυπολογίζοντας πως αάν το ελληνικό ΑΕΠ, το οποίο συρρικνώθηκε κατά 25%, αυξηθεί κατά 2% το 2014, τότε η Ευρώπη και οι αγορές θα κάνουν λόγο για μία νίκη της λιτότητας έναντι της κρίσης.

Ο Wolfgang Münchau θεωρεί πως ο δείκτης απασχόλησης συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη. Η μεγάλη περίοδος ύφεσης σπρώχνει τους μακροχρόνια ανέργους εκτός της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 2012 ο δείκτης απασχόλησης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 51,3% ενώ το 2007 βρισκόταν στο 61,4%. "Ποσό καιρό θα χρειαστεί η απασχόληση στην Ελλάδα να επανέλθει στα προ-κρίσης επίπεδα;" διερωτάται, ο Münchau κι απαντά "10 χρόνια τουλάχιστον". "Άρα σε 10 χρόνια από σήμερα, μπορούμε να μιλάμε για οικονομική ανάκαμψη", καταλήγει ο ίδιος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.