ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπήρχε σχέδιο Grexit από το '12 με επαχθέστατους όρους- Τι αποκαλύπτει νέο βιβλίο

00:01 - 30 Απρ 2014 | Οικονομία
Υπήρχε σχέδιο Grexit από το '12 με επαχθέστατους όρους- Τι αποκαλύπτει νέο βιβλίο
Το νέο βιβλίο από τον John Peet και τον Anton La Guardia του Economist, "Δυσαρεστημένη Ένωση: Πώς μπορεί να επιλυθεί η κρίση του ευρώ και η Ευρώπη" (Unhappy Union: How the euro crisis and Europe can be fixed), αποκαλύπτει πως η ΕΚΤ και το ΔΝΤ σχεδίαζαν να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ.

Ίσως η πιο σκοτεινή στιγμή της κρίσης χρέους της ευρωζώνης ήταν στα μέσα του 2012, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος του να αναγκαστεί να βγει από νομισματικό μπλοκ. Το νέο βιβλιο του John Peet και του Anton La Guardia εξετάζει προσεκτικά τα ταραχώδη χρόνια της περιόδου 2010- 2013, με ιδιαίτερη έμφαση στα γεγονότα του Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2012, όταν το μακροπρόθεσμο μέλλον του ευρωπαϊκού σχεδίου ήταν πλέον αμφίβολο.

reuters-ellad290414

Μετά το πρώτο PSI της Ελλάδας, και μετά τις διπλές εκλογές της 6ης Μαϊου και της 17ης Ιουνίου, όπου τελικά ανέδειξαν τη Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα, χωρίς όμως αυτοδυναμία, οι επόμενοι μήνες και μέχρι την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016 το οποίο κατατέθηκε στη βουλή στις 5 Νοεμβρίου, κάθε άλλο παρά ήσυχοι ήταν για την Τρόικα

 

Οι διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη, μεταξύ μελών της ίδιας της Ευρωζώνης, οι συνεχείς αναβολές για την λήψη απόφασης από το Eurogroup, όλα επιβεβαιώναν το αδιέξοδο και την έλλειψη εργαλείων αντιμετώπισης της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Την ίδια στιγμή, μετά τα γνωστά PIIGS ( Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία), η κρίση είχε αρχίσει να χτυπά και χώρες του πυρήνα του ευρώ, όπως η Γαλλία.

reuters-el290414

Οι συγγραφείς του βιβλίου περιγράφουν αυτές τις έντονα σημαντικές στιγμές της κρίσης της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της... επιμονής και αφοσίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ για την κατάρτιση "ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα" του σχεδίου διαχείρισης της αποχώρησης μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ και ειδικά της Ελλάδας. Παρόμοια σχέδια έκτακτης ανάγκης αναπτύχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως επισημαίνεται στο βιβλίο. Όπως τονίζεται, τόσο μεγάλη ήταν η νευρικότητα σχετικά με την πιθανή διαρροή αυτών των σχεδίων που κανένας από τους παραπάνω θεσμούς-οργανισμούς δεν μοιράστηκε με κανέναν το τί γινόταν πίσω από τις κλειστές πόρτες.

 

"Όλα ήταν ένας παράξενος χορός στο σκοτάδι", γράφουν χαρακτηριστικά ο Peet και ο La Guardia. "Εντός της Κομισιόν, το προσωπικό της διεύθυνσης οικονομικών είχε ρητή εντολή να μην κάνουν οποιαδήποτε εργασία σχετικά με την πιθανή διάλυση του ευρώ, αλλά μία «διακριτική» ομάδα Επιτρόπων και ανωτέρων αξιωματούχων έκανε ακριβώς αυτό: Το σχέδιο για την διάλυση της ευρωζώνης". "Ενα μεγάλο δίλημμα ήταν το τί ακριβώς θα ειπωθεί στις ελληνικές αρχές σχετικά με τις προετοιμασίες για την επιστροφή της χώρας τους στη δραχμή", τονίζουν οι συγγραφείς και η απάντηση ήταν: "Σχεδόν τίποτα".

 

Όπως ανέφερε το Reuters, εκείνη την εποχή, οι αξιωματούχοι της ζώνης του ευρώ είχαν καταρτίσει ειδικά σχέδια για τον περιορισμό αναλήψεων στα ATM, την επιβολή ελέγχων κεφαλαίου και το κλείσιμο των συνόρων εάν η Αθήνα έφευγε από το ευρώ, κάτι που το επιβεβαιώνουν ο Peet και ο La Guardia.

reuters-ell290414

Τελευταία τροποποίηση στις 11:52 - 30 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.