ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος στις πρόωρες συντάξεις πριν τα 62 έτη- "Άχρηστο" το κατοχυρωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα

11:50 - 02 Μαϊ 2014 | Οικονομία
Τέλος στις πρόωρες συντάξεις πριν τα 62 έτη- "Άχρηστο" το κατοχυρωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα
Η κυβέρνηση σταματά την πρόωρη συνταξιοδότηση με νέο ασφαλιστικό, βάσει των στοχεύσεων που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών και τον Ελεύθερο Τύπο, η κυβέρνηση επιδιώκει περιστολή δαπανών 188 εκ. ευρώ για το 2015 και 147 εκ. για 2016. Στο πλαίσιο αυτό, με το νέο ασφαλιστικό που αναμένεται να περάσει από τη Βουλή τον Σεπτέμβριο, σταματά την πρόωρη συνταξιοδότηση πριν τα 62 χρόνια, ακόμη και όσων έχουν κατοχυρώσει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Το σχέδιο αυτό είχε προταθεί από την Αναλογιστική Αρχή και την τρόικα ως το δεύτερο πιο αυστηρό σενάριο για τα όρια ηλικίας που ορίστηκαν με νόμο του 2012 και καθώς κρίνεται ότι αυτό δεν αποδίδει ώστε να μειωθεί ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων, ενεργοποιείται το σχέδιο Β'.

Με βάση όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν αύξηση στα χαμηλά και ενδιάμεσα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλες τις κατηγορίες και για τις πρόωρες συντάξεις των γυναικών. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, αναμένεται να αυξηθούν τα όρια ηλικίας κατά δύο έτη για όσες κατοχύρωναν δικαίωμα το 2011 και το 2012. Με την εφαρμογή του σχεδίου Β΄ τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης παρέμεναν αμετάβλητα ως το 2010.

synta3eis

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.